taalquiz Jaap de Berg

1152 De uitdrukking 'een blikken dominee' verwijst naar een

a) kermisfiguur (oorspronkelijk)

b) ultraorthodoxe predikant

c) voorganger die geen dominee is

1153 Het predikambt bekleedde de blikken dominee uit het liedje 'Tarara boemdiee / de blikken dominee / die schoot met kruit en lood / zijn arme naaister dood'. Die schutter was

a) een hervormd predikant te Harlingen

b) een christelijk-gereformeerde dominee in Oudewater

c) een voorganger van de Gereformeerde Gemeenten op Tholen

1154 Het gerecht pêche melba (ijs met onder andere perzik) is genoemd naar

a) de burgemeester van Melbourne, dat kortweg Melba wordt genoemd

b) een Australische zangeres

c) een Nieuw-Zeelandse actrice

Toelichting

1152c. Het 'Woordenboek der Nederlandsche Taal' vermeldt onder dominee een onjuiste betekenis ("een zeer rechtzinnig en dientengevolge 'stijf' predikant"), maar corrigeert die onder blikken ('straatprediker of oefenaar'). Van Dale: 'evangelist, iemand die voorgaat [in een dienst] zonder dominee te zijn'.

1153a. Uit 'teleurgestelde hartstocht' (naar een krant meldde) schoot ds. J. Barger te Harlingen in 1894 de 17-jarige Cato Miranda vijf kogels in het hoofd. Het meisje hielp voordien zijn vrouw met naai- en verstelwerk. Na de moord verhinderde een dienstmeisje dat mevrouw Barger zich in de Noorderhaven verdronk. De dominee kreeg levenslang. Hij stierf in 1900.

1154b. Het ijsgerecht werd omstreeks 1892 in Londen gecre-eerd door de Franse chef-kok Auguste Escoffier. Hij eerde ermee Dame Nellie Melba. Zo noemde zich de door hem bewonderde Australische sopraan Helen Porter Mitchell, die kort tevoren in Londen de rol van Elsa in Wagners 'Lohengrin' had gespeeld. Ook de melbatoast, eveneens van Escoffier, is naar haar genoemd. De platte, harde toastjes zouden het voornaamste voedsel zijn geweest dat de zangeres zich kon permitteren toen ze in 1897 ernstig ziek was.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden