Taalfouten nakijken met het rode potlood

Hoe erg is het dat jongeren veel taalfouten maken, zelfs bij het eindexamen Nederlands? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Conclusie: spellingsregels leven niet.

'Gwn hartstikku errug'
Als docente middeleeuwse geschiedenis aan de Radboud Universiteit mag ik wel zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben wat betreft het taalgebruik van studenten. Als ik afga op de werkstukken en scripties die ik zie, is het schrijfniveau de laatste jaren aardig achteruit gegaan. Dat zal zeker ook te maken hebben met de wijze van communiceren van studenten, via onder meer e-mail en twitter. Voor een serieus werkstuk vindt de universiteit deze manier van uitdrukken echter niet acceptabel: vorm en inhoud zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Slordig taalgebruik impliceert altijd ook onzorgvuldig formuleren en dat resulteert dan weer in een onvoldoende. Er bestaat zoiets als 'Renkema, Schrijfwijzer' maar die is dik en onoverzichtelijk. Ik ben dan ook bezig om zelf een handleiding te maken voor studenten, met tips over goed en zorgvuldig schrijven. Mijn conclusie, 'gwn hartstikku errug', dat slechte taalgebruik!

Petty Bange Heelsum

Taalvervuiling
De ultieme oplossing voor de spellingsproblematiek heb ik ook niet - daarvoor is de materie te complex. Wat ik wel weet is dat we nu volstrekt niet 'in control' zijn, zolang ik ongeveer de enige ben die zich binnen mijn professionele werkomgeving drukmaakt om een 'ik vindt' in een brief van een hoogwaardigheidsbekleder. Of zolang bijna niemand begrijpt dat er een principieel verschil bestaat tussen 'de vervuiler betaald' en 'de vervuiler betaalt'. Ik merk aan mijn kinderen dat er op de basisschool en in het voortgezet onderwijs best veel aandacht is voor grammatica en spelling, maar op de een of andere manier beklijft het niet. Als taal binnen het gezin 'leeft', valt er wel winst te behalen. Misschien iets dat navolging verdient?

Henk Warmer Lelystad

Handhaaf regels
De vraag wat breder geformuleerd luidt: vervalt een regel (norm wellicht) als mensen zich daaraan niet meer kunnen/willen houden? In dit geval dus spellingsregels. Het antwoord lijkt mij duidelijk. Regels zijn er voor mensen. En zeker niet omgekeerd, want regels regelen het menselijk verkeer. Toegespitst op taal: taal is communicatie, en als er iets is wat bij mensen moeilijk gaat dan is het wel communicatie (De Toren van Babel). Handhaaf spellingsregels daarom altijd. Dus ook waar iets goed hoort te gaan: in proefwerken.

Cor Faas Gouda

Taal als sport
Dat jongeren een eigen (snelle) taal ontwikkelen is leuk en handig en daar is niets mis mee. Zolang ze zich ook in de gewone taal foutloos kunnen uitdrukken. Wanneer in een sollicitatiebrief taalfouten staan, voor een functie waarin schriftelijke vaardigheden gevraagd worden, kun je het vergeten. Spelling blijft belangrijk. De taal waarmee je opgroeit is de enige gesproken en geschreven taal waarmee je optimaal kunt uitdrukken wat je voelt of denkt. Voor taal kun je liefde opvatten. Je kunt er een sport van maken om je standpunten of beweegredenen aan anderen kenbaar te maken in een bepaalde stijl. Door grappig, elitair, fijnzinnig, gewoon, duidelijk of juist onduidelijk te schrijven, ordinair of anderszins. Het is handig om daar een basiskennis voor te bezitten zodat de taal verschoond blijft van fouten die voor misverstanden kunnen zorgen.

Laura Vink Van Noorloos Spijk

Een keuze
Goede communicatie staat of valt met een eenduidig begrip van de boodschap. Die eenduidigheid is afhankelijk van het correct gebruik van de daarvoor opgestelde en geaccepteerde regels. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om te communiceren in een jargon zonder vaste regels en met eigen spellingsgewoonten. Maar alleen als je accepteert dat je boodschap een beperkt publiek bereikt en door anderen niet wordt begrepen. Dat is een keuze.

Bert Prang Leiderdorp

Pak de rode pen
Spelfouten in Nederlandse proefwerken moeten met rode pen gecorrigeerd worden en meegerekend in de eindwaardering. Dit kan toch naast het inhoudelijke gedeelte van het stuk worden beoordeeld? De grammaticaregels zijn bekend bij de eindexamenkandidaten. Jarenlang is daar op geoefend, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs. Ik maak mij zorgen over het taalonderwijs: een Pabo-student(e) schreef in de decembermaand aan de stagebegeleider: "De meiter van Sinterklaas ligt in de kast". Kijk het dan even na op Google of in het woordenboek.

Nel de Jong - Roels De Lier

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden