Taalfout? Nee

De Troonrede wordt kritisch nagekeken op taalfouten (Trouw) Beeld
De Troonrede wordt kritisch nagekeken op taalfouten (Trouw)

- Medewerkers van het Genootschap Onze Taal kregen onlangs de Denktank van vorige week met de kop ’Foutje Troonrede’ onder ogen. Hierin wordt de suggestie gewekt dat wij een fout in de Troonrede over het hoofd hebben gezien. Dat is echter niet het geval.

D.M. van der Leeden uit Rijswijk citeert de volgende zin uit de Troonrede: „Het is verheugend dat u, Staten-Generaal, het Verdrag van Lissabon heeft goedgekeurd.”

Volgens Van der Leeden is deze zin fout, omdat ’Staten-Generaal’ een meervoudswoord is. De Troonrede is gecorrigeerd door Peter Smulders, directeur van het Genootschap Onze Taal, en ondergetekende. Natuurlijk kunnen wij ook weleens een steekje laten vallen, maar de zin die Van der Leeden aanhaalt, bevat geen fout.

’Staten-Generaal’ is inderdaad een meervoudig woord, maar het is niet het onderwerp van de zin. Het onderwerp is ’u’, en dat wordt altijd gecombineerd met een enkelvoudige persoonsvorm, of er nu één persoon mee wordt aangesproken of – zoals in dit geval – een groep personen. ’Staten-Generaal’ is een zogeheten bijstelling bij het onderwerp, en een bijstelling heeft geen invloed op de persoonsvorm van de zin. Enkele vergelijkbare zinnen: ’We willen graag dat u, de aandeelhouders, het eerst op de hoogte bent’: Onderwerp ’u’, persoonsvorm ’bent’, bijstelling ’de aandeelhouders’. ’Ik zag dat het echtpaar, een jonge man en een oude vrouw, erg gelukkig keek’: Onderwerp ’het echtpaar’, persoonsvorm ’keek’, bijstelling ’een jonge man en een oude vrouw’. ’Er wordt vaak gevraagd of wij, de Taaladviesdienst, ook teksten corrigeren’: Onderwerp ’wij’, persoonsvorm ’corrigeren’, bijstelling ’de Taaladviesdienst’.

In die laatste zin is het omgekeerde het geval: het onderwerp is meervoudig, en de persoonsvorm dus ook; de enkelvoudige bijstelling heeft daar geen invloed op.

Of bij ’u’ de persoonsvorm ’hebt’ of ’heeft’ wordt gebruikt, is discussie mogelijk; zie hiervoor onze website:

www.onzetaal.nl/advies/uhebt. php.

In de Troonrede is voor ’heeft’ gekozen omdat de eindverantwoordelijken dit fraaier vonden dan ’hebt’.

Rutger Kiezebrink taaladviseur van het Genootschap Onze Taal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden