Taaleis voor bijstand? Nee, zegt de SP

Amsterdam gaat regels soepel uitvoeren

HANNE OBBINK

Wie in de bijstand zit, moet zorgen dat hij goed Nederlands leert spreken en schrijven, want dat maakt z'n kans op werk groter. Dat is de Amsterdamse wethouder werk en inkomen Arjan Vliegent-hart (SP) met het kabinet eens. Maar helpt de nieuwe taaleis die per 1 januari in de wet wordt opgenomen daarbij? Nee, vindt hij. Hij gaat de nieuwe regels ultra light uitvoeren, 'langs de randen van de wet'.

De taaleis, bedacht door staats-secretaris Jetta Klijnsma (PvdA), houdt in dat bijstandsgerechtigden die de taal niet beheersen, verplicht worden bij te leren. Wie zich niet genoeg inspant, kan gekort worden en na een jaar z'n uitkering zelfs volledig kwijtraken.

Gemeenten krijgen de taak iedereen een toets af te nemen die niet met diploma's of certificaten in de hand kan bewijzen taalvaardig genoeg te zijn. Vervolgens moeten ze in de gaten houden of degenen die die toets niet halen zich inderdaad laten bijspijkeren.

Dat eerste, iedereen een toets afnemen, gaan we sowieso niet doen, zegt Vliegenthart. Van veel mensen die ooit een cursus hebben gedaan (bijvoorbeeld als inburgeraar) weet de gemeente genoeg. En wie een tolk meeneemt, heeft heus geen toets nodig om vast te stellen wat zijn taalniveau is.

"Al die toetsen, dat is veel te duur. Terwijl gemeenten nauwelijks geld krijgen van het kabinet om deze wet uit te voeren", stelt Vliegenthart. "Het kabinet heeft die hele taalkwestie gewoon over de schutting van de gemeenten gekieperd." Goede toetsen bestaan er trouwens niet, voegt hij daaraan toe.

Voor de rest wil Vliegenthart bij de invoering van de nieuwe taaleis vooral aansluiten bij wat Amsterdam al doet: taalcursussen in het kader van onder meer reïntegratie- of schuldhulptrajecten - "waar je leert dat 'rente' niet altijd geld is dat je krijgt, maar ook iets kan zijn wat je moet betalen." Ook komen er geen nieuwe methoden om ervoor te zorgen dat bijstandsgerechtigen zich genoeg inspannen. Daar is evenmin geld voor.

Met zijn ultra light-aanpak sluit Vliegenthart aan bij eerdere protesten van de vier grote steden tegen Klijnsma's plan: wel nieuwe verplichtingen, geen geld om daaraan te voldoen. Toch voert de Rotterdamse wethouder Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) de taal-eis strenger in, weet de SP-wethouder. "Maar ja, die heeft een andere politieke signatuur."

En de Amsterdamse VVD, zijn eigen coalitiegenoot? "Die is best gevoelig voor het argument: als je geen extra geld geeft, kun je ook niets extra's eisen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden