Taalcursus is niet gericht op de praktijk opinie

PvdA-Kamerlid Dijsselbloem wil vasthouden aan verplichte taalcursussen (Trouw van dinsdag) omdat de betrokkenheid van allochtone ouders bij de schoolcarrière van VMBO leerlingen zwaar onvoldoende is. Deze mensen bezoeken geen ouderavonden vanwege de taalbarrière en als docent kun je ze niet bellen als er problemen zijn met hun zoon of dochter.

Dat zal dan zeker een andere taalcursus dienen te zijn dan de NT2 taalcursus die momenteel in het kader van de inburgering gegeven wordt. Het accent in deze cursus ligt sterk op het lezen en schrijven, spreekvaardigheid komt veel minder aan bod. Voorts komt oriëntatie op de Nederlandse samenleving pas aan de orde wanneer een behoorlijk niveau van lezen en schrijven is bereikt. Veel cursisten, vooral zij die in het land van herkomst niet of nauwelijks naar school zijn geweest komen daar nooit aan toe. En dan hebben we het over een behoorlijk deel van de 400.000 allochtonen die zitten te wachten op een taalcursus.

Juist voor deze groep is een op de praktijk gerichte brede vorming nodig. Het is een illusie te denken dat het volgen van een taalcursus sec mensen in staat stelt te participeren in een ouderavond. Daarvoor is nodig dat je weet wat voor school dat is, welke vakken er gegeven worden,wat deze vakken inhouden, hoe het beoordelingssysteem in elkaar steekt en welke prestaties van de leerlingen verwacht worden.

Eigen ontwikkeling, vrijwilligerswerk of werk, wonen in de buurt, voeding, gezondheid, gezondheidszorg, burgerschap en democratie zijn ook zeer relevante levensterreinen waar allochtone ouders direct mee te maken hebben. Voorwaarde is dat een goede mix aangeboden wordt van taal én ervaring opdoen op deze gebieden aansluitend bij het referentiekader van de cursisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden