Taalbeheersing

De taalbeheersing van Rotterdamse rechtenstudenten is onder de maat (Trouw, 12 januari). Hoogleraar en onderwijsdecaan Dick Mentink van de Erasmus Universiteit Rotterdam constateert dat de verontrustende resultaten van een taaltoets erop wijzen dat het taalniveau van de eerstejaarsstudenten onvoldoende is. Veel meer dan vage klachten heeft Mentink niet.

Culemborg Hans van Baal

De decaan dient zich in de volgende feiten en vragen te verdiepen: de mondelinge taalvaardigheid krijgt in het onderwijs van de tweede fase veel meer accent dan de schriftelijke taalvaardigheid. De laatste jaren melden zich bovendien meer allochtone studenten aan bij het universitair onderwijs. Ook gaan er steeds meer jonge mensen naar het wetenschappelijke onderwijs.

Hoe komt het dat de aansluiting vwo en universiteit niet goed is? De tweede fase zou toch verbetering brengen? Waarom is de aansluiting mislukt? Het niveau van de docenten op het vwo is achteruitgegaan. Een bekend gegeven en de oorzaken zijn bij de politiek bekend.

Alleen met een taaltoets redt de rechtenfaculteit in Rotterdam het niet. Er is in het Nederlandse onderwijs veel meer aan de hand. Voor ons nieuwe kabinet is er werk aan de winkel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden