Taalbeheersing Rotterdamse rechtenstudenten is onder de maat

door Nanda Millenaar

Rotterdamse rechtenstudenten zijn slecht in Nederlands. Bijna de helft van de eerstejaars zakte voor de taaltoets.

Initiatiefnemer Dick Mentink, hoogleraar en onderwijsdecaan, noemt het resultaat verontrustend. Bijna alle 650 eerstejaars rechtenstudenten van de Erasmus Universiteit maakten in oktober een taaltoets. Van hen haalde 45 procent een onvoldoende, 6 procent van de gezakten scoorde zeer onvoldoende.

De studenten moesten een strafrechtelijk betoog van vierhonderd woorden schrijven. Bij het nakijken letten de docenten op juridische argumentatie en opbouw, en op taalbeheersing. Het bleek slecht gesteld met de spelling, zinsconstructies, komma’s en schrijfstijl van de studenten.

De taaltoets is een proef, waarmee de rechtenfaculteit mei vorig jaar begon. Al jaren krijgt de faculteit klachten van docenten dat het taalniveau van studenten onder de maat is. „Het is natuurlijk heel ernstig dat mensen die van het hoogste niveau middelbaar onderwijs komen, de Nederlandse taal slecht beheersen”, vindt Mentink. Hij heeft geen bewijzen, maar heeft het gevoel dat het aantal klachten de laatste jaren toeneemt.

De Erasmus Universiteit is de eerste die met een dergelijke taaltoets komt. Andere opleidingen toetsen alleen voor verkorte opleidingen of als de juiste vooropleiding ontbreekt. De taaltoets wordt nu nog op vrijwillige basis gedaan en de verantwoordelijkheid ligt bij de student zelf.

Studenten die een onvoldoende haalden, konden zich inschrijven voor een cursus die de faculteit samen met het talencentrum van de universiteit organiseert. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten: grammatica, spelling, stijl, twee lessen schrijfvaardigheid en juridische argumentatie. Hoewel studenten niet verplicht zijn de cursus te volgen, houdt de opleiding wel bij wie zich niet inschrijven. „Het kan een gespreksonderwerp zijn als je aan het einde van het jaar bij de studieadviseur zit en nog steeds dezelfde problemen hebt”, meent Mentink.

Of de taaltoets volgend studiejaar een verplicht onderdeel van de studie wordt, waar een voldoende voor gehaald moet worden, wordt in februari besloten. De toets kan mogelijk een rol spelen in het bindend studieadvies dat de opleiding recentelijk invoerde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden