Taal floreert bij groot economisch nieuws

null Beeld anp
Beeld anp

Taal is een fijn instrument om economie nog spannender en smeuïger te maken dan het al is. Zo duiken er begrippen op als 'stapelbanen', 'babybedrijf' en 'aandelen wokken'. Website De Financiële Begrippenlijst verzamelt alle economische en financiële begrippen en voorziet ze van een definitie.

De website doet niet aan verkiezingen, maar de redacteuren maakten wel een verzameling van nieuwe en opnieuw in gebruik geraakte begrippen uit 2015. De favoriet van redacteur Eric Schreurs? "'Marktinfarct' vind ik heel treffend."

Groot economisch nieuws leidt al snel tot nieuwe taalvondsten, zegt Schreurs. "Denk aan de Griekse crisis, die het nieuws een paar maanden van 2015 domineerde. Naast het al bekende grexit, een gecontroleerd vertrek van Griekenland uit de eurozone, ontstond het woord 'Graccident', dat staat voor een chaotische, ongecontroleerde exit."

Andere woorden geïnspireerd op de Griekse crisis zijn 'agreekment' (gebruikt door EU-president Tusk), 'Grexodus' (uitstroom van talentvolle Grieken) en TIFKAT (the institutions formerly known as troika, een verwijzing naar TAFKAP, the artist formerly known as Prince). En: 'Yannis Modalios', een bijnaam voor de 'gewone Griek' analoog aan de Nederlandse Jan Modaal.

Sjoemelsoftware
Ook het schandaal rond de diesels van Volkswagen, die dankzij frauduleuze software tijdens keuringen minder CO2 uitstootten dan ze op de weg deden, leidde tot nieuwe woorden als 'dieselgate' en 'dieselschandaal'. 'Sjoemelsoftware' werd zelfs door woordenboekuitgever Van Dale uitgeroepen tot woord van het jaar.

Sommige woorden zijn niet zo zeer nieuw, maar weer terug van weggeweest, zegt Schreurs. Zoals 'robotomie', dat staat voor een economie waarin steeds meer taken worden uitgevoerd door robots. "Dit woord dook al op in 2010, maar is nu weer terug omdat er dit jaar veel is gesproken over de robotisering, onder andere doordat minister Asscher het heeft aangekaart."

Bamicrash
Populaire aanduiding voor de beurscrash in China van juni 2015.

Spookoptie
Een aandelenoptie die wordt toegekend op het moment dat het bedrijf nog geen beursnotering heeft.

Babybedrijf
Een jonge onderneming, ook wel start-up genoemd.

Lobbycratie
Een aanduiding voor de enorme macht van belangengroepen.

Stapelbanen
Het verschijnsel dat werknemers meerdere banen moeten hebben om financieel rond te kunnen komen.

Ramadan Rush
Het fenomeen waarbij voor en tijdens de Ramadan rijke moslims uit de Golfstaten naar Europa vliegen om daar inkopen te doen. Daarbij zijn vooral luxeproducten in trek.

Aandelen wokken
Vertaling van chao gu, een term die in China wordt gebruikt voor het speculeren met aandelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden