TAAL - flitsdrommen

Homobisschop, discodienst, blootfietser, qathuizen, bobocultuur (van een Alkmaars hogeschoolbestuur dat verkiest te vergaderen in St. Paul de Vence), vouwwagenkunst (op campings), sekssubsidie (tevergeefs verleend aan een gehandicapte). Het zijn maar enkele van de vele 'nieuwe' woorden die een verzamelaar, terug van vakantie, in zijn stapel kranten aantreft.

Hoe nieuw ze zijn, laat zich moeilijk bepalen. Dat ze niet in de jongste Van Dale staan, zegt weinig. Van Dale is kieskeurig, om meer dan één goede reden. Het aantal samenstellingen dat je in het Nederlands kunt vormen, is onbeperkt; probeer het maar eens met bobo-, homo- of, desgewenst, hetero-. Als ze doorzichtig zijn, zoals blootfietser, is er geen reden toe ze afzonderlijk te registreren. Ook weert Van Dale eendags- en zelfs een- en tweejaarsvliegen. Bovendien is de redactie niet onfeilbaar; anders had ze -vermoedelijk- DNA-profiel, voorschool(s) en vrouwensynode al wel opgenomen.

Buiten twijfel nieuw is flash mobbing: een via internet opgejutte verzameling individuen -de flash mob- duikt plots ergens op, vertoont ietwat bizar collectief gedrag en verspreidt zich. Het fenomeen, ook tot Nederland doorgedrongen, dateert van juni. Toen overviel zo'n mob het personeel van het Newyorkse warenhuis Macy's met de vraag of er ook 'liefdestapijtjes' te koop waren voor een commune. Gemakzucht en ongepast ontzag voor al wat Anglo-Amerikaans is, hebben de verbreiding van een Nederlandse vertaling van flash mob(bing) belemmerd. Flitsmenigte is gesuggereerd en flitsmeute. Waarom niet flitsdrom(men), dat zich én als zelfstandig naamwoord én als werkwoord laat gebruiken?

Nog niet in Nederland gangbaar is dogging, een recente Britse term voor seks in parken, eveneens via internet gepropageerd en dus bedreven onder het oog van toeschouwers. De deelnemers heten doggers (m) en dogettes (v). De termen zouden bedacht zijn door de Britse politie, die na zonsondergang van verdachte individuen nogal eens te horen krijgt dat 'they are just walking the dog', alleen maar de hond uitlaten. Mocht behoefte ontstaan aan een Nederlands equivalent, dan geef ik, naast politieoptreden, wildvrijen en wildwippen in overweging, of -voor de liefhebbers van de taal der vaderen- buitenboeleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden