TaalPeter-Arno Coppen

Taal als belangrijk deel van je identiteit

Altijd fijn als je het eens van een ander hoort. De Britse taalcolumnist van The ­Guardian, David Shariatmadari, mocht afgelopen weekend in een artikel een stuk uit zijn nieuwe boek in de krant zetten. Hij koos voor een hoofdstuk over de vermeende teloorgang van het Engels.

U denkt misschien dat het Engels momenteel een van de meest succesvolle en ontwikkelde talen is, maar er wordt al meer dan vierhonderd jaar door de Britten gemopperd dat het bijna afgelopen is met hun taal. Nog voor Shakespeare werd er geklaagd over de invloed van de Denen en Normandiërs met hun gebabbel, gesnauw en onduidelijke tandenknarsende uitspraak. De hedendaagse Queen’s English Society luidt eveneens de noodklok, omdat door het verdwijnen van subtiele betekenissen de effectiviteit van de communicatie in gevaar zou komen.

Nooit achteruitgang

Allemaal onzin, zegt Shariatmadari, die daarmee als universitair opgeleid taalkundige het gangbare linguïstische standpunt vertegenwoordigt. Ook dat is niets nieuws. Taalkundigen wijzen al ­jaren op taalverandering, die vaak tot onrust maar nooit tot achteruitgang van talen leidt.

Een aardige vergelijking maakt Shariatmadari met technologie. Hij citeert de auteur Douglas Adams, die opmerkte dat de wereld uit je eerste levensfase de normale orde is. Alles wat tussen je 15de en 35ste wordt uitgevonden, is nieuw, spannend en revolutionair. De technologie die na je 35ste ontstaat, is een gevaar voor de natuurlijke orde. Zo lijkt het ook met taal.

Ik denk dat de verbindende factor hier is dat taal, net als je wereldbeeld, een belangrijk deel van je identiteit vormt.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden