Taakstraffen voor leiding Chemie-Pack

Brandweerlieden bestrijden de brand die woedt bij chemisch bedrijf Chemie-Pack op het industrieterrein aan de Vlasweg in Moerdijk. Beeld anp
Brandweerlieden bestrijden de brand die woedt bij chemisch bedrijf Chemie-Pack op het industrieterrein aan de Vlasweg in Moerdijk.Beeld anp

Drie leidinggevenden van Chemie-Pack in Moerdijk zijn vrijdag veroordeeld voor brand door schuld en overtreding van vergunningvoorschriften. Ze krijgen echter niet de geëiste celstraffen, maar taakstraffen. Het Openbaar Ministerie kondigde daarom onmiddellijk hoger beroep aan. 'We zijn het niet eens met de straf', reageerde persofficier Mirjam Mol meteen.

Redactie

Tegen de directeur, veiligheidscoördinator en productieleider waren respectievelijk celstraffen van 4, 3 en 2 jaar geëist. De straf viel lager uit omdat er volgens de rechtbank geen bewijs is van opzettelijke brandstichting, omdat er geen slachtoffers zijn gevallen en omdat de overheid onvoldoende toezicht heeft gehouden.

Directeur Gerard Spiering en veiligheidscoördinator Hans de K. krijgen een werkstraf van 240 uur, productieleider Ralph O. een taakstraf van 180 uur. Hun voorwaardelijke celstraf is 6 maanden. Het failliet verklaarde bedrijf krijgt een boete van 400.000 euro.

null Beeld anp
Beeld anp

Bevroren membraampomp
De rechtbank gaat ervan uit dat de brand is ontstaan toen productiemedewerker Mohammed een bevroren membraampomp met een gasbrander probeerde te ontdooien. Hij deed dat niet met opzet, maar heeft wel met grove onvoorzichtigheid gehandeld, oordeelde de rechtbank.

De verdachten hebben geen oneerlijk proces gehad omdat de medewerker niet is vervolgd, aldus de rechter. Het OM heeft een ruime bevoegdheid om te bepalen wie er wordt vervolgd. Bovendien zijn de zaken van de leidinggevenden en de medewerker onvergelijkbaar, aldus de uitleg.

De leiding was verantwoordelijk maar liet een 'schrikbarend gebrek aan bewustheid van de veiligheidsrisico's' zien. De combinatie van overtredingen zoals de opslag en productie met gevaarlijke stoffen op het buitenterrein was permanent zichtbaar en was bepalend voor de uiteindelijke omvang van de brand.

Gemengde gevoelens
De verdediging reageerde met 'gemengde gevoelens' op de uitspraak. Advocaat Ronald Drenth constateerde namens de drie verdachten dat van het betoog van het Openbaar Ministerie (OM) weinig is overgebleven en dat de rechtbank ook de slechte controles door de overheid heeft laten meewegen in de lagere straf.

Chemie-Pack werd door de enorme brand op 5 januari 2011 verwoest. De totale schade is geraamd op 70 miljoen euro.

Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) doen onderzoek op het terrein van Chemie-Pack. Beeld anp
Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) doen onderzoek op het terrein van Chemie-Pack.Beeld anp
De ravage van de brand bij chemie bedrijf Chemie-Pack. Beeld anp
De ravage van de brand bij chemie bedrijf Chemie-Pack.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden