Update

Taakstraf voor beledigen van Koningin Beatrix

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een 47-jarige man is vandaag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot 80 uur werkstraf en 90 dagen celstraf, waarvan 77 dagen voorwaardelijk, voor het beledigen van koningin Beatrix. Ook stuurde hij dreigbrieven aan de burgemeesters van Veenendaal en Rhenen om de viering van Koninginnedag af te blazen.

De verdachte, een failliete binnenvaartschipper, stuurde in maart en april brieven naar de koningin, waarin hij haar onder meer uitmaakte voor 'oplichtster' en 'zondaar'. Hij vond dat het koningshuis moest worden opgedoekt. Het zou veel geld kosten terwijl burgers voor eten naar de voedselbank moeten.

De verdachte betuigde in de rechtszaal spijt over de brieven. Volgens een psychiater moet de zwakbegaafde man verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht. Het schrijven van de brieven zou een uitlaatklep zijn geweest voor alle frustraties rond de gedwongen verkoop van zijn schip. Het onvoorwaardelijke deel van de celstraf heeft hij al in voorarrest uitgezeten.

Tofik Dibi van GroenLinks noemde de uitspraak woensdag 'heftig'. Hij vindt het ook 'ongehoord dat je de koningin minder mag beledigen dan een willekeurige burger'. Hij is al langer voorstander van afschaffing van het verbod op majesteitsschennis. Dat is niet meer van deze tijd, vindt hij. 'Als ze dit tegen mij zou hebben gezegd, of tegen jou, of tegen elke andere willekeurige burger, was het geen probleem geweest. Er is vrijheid van meningsuiting. Dit is misschien smakeloos, maar je moet het wel kunnen zeggen.'

De discussie over de afschaffing van het verbod laait om de zoveel tijd op, maar zakt ook altijd weer in. Dibi vindt dat jammer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden