Taakstraf tussen de bejaarden

Thrillers spelen zich zelden af in een verzorgingshuis. Het nieuwste boek van Loes den Hollander doet dat wél.

Altijd een aardig gegeven voor een boek: twee karakters die tegen hun zin met elkaar te maken krijgen. Loes den Hollander maakt er gebruik van in 'Zielsverwanten' - de titel maakt al duidelijk waar dat heen gaat met die twee.

Den Hollander werkte in de zorg voor ze zich in het thrillervak begaf. In dit boek maakt ze gebruik van die ervaringen. De eerste bejaardenhuisthriller is een feit.

Ageeth Vos is directeur van een verzorgingshuis. Ze woont alleen en op haar 41ste fluiten de bouwvakkers nog naar haar. Met haar liefdesleven wil het niet zo lukken. John Koopman is de baas van een eetcafé. Hij is getrouwd, maar de passie is al lang verdwenen. Zijn overleden moeder speelt nog een erg dominante rol in zijn gedachtenwereld.

Op een dag slaat John een man die een greep in de kas wil doen een gebroken neus; van de rechter krijgt hij een taakstraf. Die kan hij uitvoeren in Ageeths verzorgingshuis. Hij verwacht daar een dikke matrone als directeur te treffen, maar het pakt anders uit. "Twee prachtige groene ogen kijken John indringend aan. Hij slikt."

De stijl van deze ontmoeting typeert het weinig verrassende vervolg. Het loopt vanaf nu niet echt gesmeerd in het bejaardenhuis. De oude mevrouw Van Lieshout komt om bij een brand in haar kamer. Ze rookte daar altijd een sigaretje, of is er toch sprake van opzet? Al snel volgen er meer bejaarden, in een bijna enthousiast tempo.

Den Hollander wil het hele verhaal spannender maken door cursieve passages in te voegen, waarin een onbekende het duidelijk voorzien heeft op directeur Ageeth. Een ouwe truc, niet heel origineel uitgevoerd - natuurlijk wil de brievenschrijver het liefst allerlei lingerie naar de directeur sturen - maar het werkt wel. Is dit haar tijdelijk medewerker John, die al halverwege het boek met de directeur staat te zoenen, of iemand anders? Kort daarop krijgen de hoofdpersonen mot en al snel daarop wordt John aangehouden. Ageeth keert terug naar haar bejaarden, maar is ze daar wel veilig?

Een nog wel aardige scène ontstaat wanneer een van de bejaarden zegt een 'complot' te hebben ontdekt. Niemand gelooft haar - oudjes zijn wel vaker in de war - maar handig is die reactie niet.

Een aardig gegeven en een origineel decor, leiden in dit boek dus tot weinig nieuwe inzichten of inkijkjes leiden: 'Zielsverwanten' is een matige tot redelijke thriller.

Loes den Hollander: Zielsverwanten. Karakter, Uithoorn. ISBN 9789061124870; 320 blz. € 19,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden