Recensie

T2 Trainspotting: Midlifers die jong en hip doen op Iggy Pops 'Lust for Life'

Renton (Ewan McGregor), Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) Begbie (Robert Carlyle) in T2 Trainspotting. Beeld Digital / 35mm
Renton (Ewan McGregor), Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) Begbie (Robert Carlyle) in T2 Trainspotting.Beeld Digital / 35mm

De opvolger van de filmklassieker 'Trainspotting' kan bij lange na niet tippen aan het origineel.

Belinda van de Graaf

‘Trainspotting’ was 21 jaar geleden hip, fris, grappig en knettergek. Een film over vier doorgedraaide heroïnejunks in Edinburgh die met een verkwikkende energie hun miserabele leven te lijf gingen. Een film vol visuele en muzikale vondsten die opgang deed in de jeugdcultuur van de jaren negentig, en van regisseur Danny Boyle en vooral hoofdrolspeler Ewan McGregor internationale sterren maakten.

Het is wijsheid achteraf, maar hadden ze het 20-jarige jubileum maar aangegrepen om een mooie heruitgave te presenteren. In plaats daarvan is er na al die jaren een opvolger die niet gewoon op zichzelf staat, maar om de haverklap verwijst naar het origineel, wat het alleen maar pijnlijk maakt. Een verfilming van de roman ‘Porno’ van Irvine Welsh (die ook het bronmateriaal voor ‘Trainspotting’ leverde) is het ook al niet. Er wordt wel hier en daar uit het boek geput.

Amechtig

Het resultaat is een mengsel van hele en halve ideetjes, een zonder veel urgentie verteld verhaal waarin Mark Renton, gespeeld door McGregor, na een gestrand huwelijk in Amsterdam terugkeert naar Edinburgh. Omdat hij er destijds met een grote drugsbuit vandoor ging, wordt hij door zijn oude kornuiten weinig enthousiast begroet. Hij moet de vriendschap op de een of andere manier zien terug te winnen.

Opvallend is hoe weinig er in het leven van Spud, Sick Boy en Begbie is veranderd. Navrant is vooral het lot van Spud (Ewen Bremner), nog steeds levend in een afbraakflat en nog steeds zwaar aan de heroïne. Zijn verhaal is het best uitgewerkt en heeft ook een melancholieke ondertoon.

Voor de rest is het een simpel misdaadverhaaltje, geënsceneerd rond een reünie van oude gabbers. Er wordt een inbraak gepleegd, en flink gemept met een biljartkeu. Daarbij wordt opnieuw geprobeerd om visueel uit te pakken, maar de videoclipstijl, aangevuld met smartphone-geintjes, heeft eerder iets amechtigs. Dit zijn midlifers die jong en hip doen op Iggy Pops ‘Lust for Life’.

T2Trainspotting
Regie: Danny Boyle
Oordeel:
★★☆☆☆

Lees hier het interview met regisseur Danny Boyle: 'We wisten dat we gekruisigd zouden worden als T2 Trainspotting mislukte'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden