't Waaiend paardje is gekomen, en het heerlijk wild gedaas

Een doel lijken terroristische aanslagen niet meer te hebben, of het moet het zaaien van paniek zijn. Er zijn onderhandelingen noch eisen. De terrorist heeft geen gezicht meer.

Niemand weet wie achter de aanslagen bij de Olympische Spelen in Atlanta, op de Amerikaanse basis Dahran in Saoedi-Arabië en in de Parijse metro zit. Hervormd Nederland signaleert een merkwaardige trend, die moeilijker te beheersen valt dan het bestaande terrorisme. De bom zèlf is de boodschap, en de ontploffing van de springstof kan een politiek klimaat creëren, waarin veranderingen sneller plaatshebben dan anders zou zijn gebeurd. En de terroristen? Zij hebben geen politieke idealen meer, maar zijn alleen uit op uitschakeling van hun tegenstanders.

Hervormd Nederland spreekt met de directeur van het Crisis-onderzoekteam van de RU Leiden. En hoewel Nederland geen grootmacht is, sluit hij voor de toekomst hier geen aanslagen uit: “Een aanslag in de metro van Amsterdam blijft wereldnieuws. Een TWA-Boeing in de buurt van New York is nog net even extremer, maar het maakt wat dat betreft niet zoveel uit in welk land zoiets gebeurt.”

Elsevier maakt de balans op na twee jaar paarse regering in Nederland. Dat deed het blad vorig jaar ook al, onder de kop: 'Wie telt echt mee in Den Haag?'. Nu is de titel: 'Wie telt nog mee in Den Haag?', en paste het blad bij het beantwoorden van die vraag dezelfde methode toe als een jaar geleden. Gesprekken dus met ambtenaren, Kamerleden, adviseurs en buitenlandse correspondenten. Het resultaat is een artikel over 'stijgers' en 'dalers' in de politieke arena, waar je weinig wijzer van wordt. “Al met al komt het gevaar voor de paarse coalitie niet van buitenaf”, concludeert Elsevier tenslotte obligaat. “Het paarse elan vervaagt.”

Vrij Nederland gedenkt twee jaar paars met een portret van Wim Kok, en stelt dat de PvdA nog steeds niet profiteert van de poplulariteit van de premier. Kok moet uitkijken dat hij geen generaal zonder leger wordt, of premier van een zakenkabinet, waarschuwt VN.

Verder in Vrij Nederland een reportage van de gelauwerde fotograaf Sebastiao Salgado, uit het vergeten Zuid-Sudan. De inleiding boven de serie spreekt over 'de illustratie van een cliché'. “Bij alle verschrikkingen gaat ook in Zuid-Sudan het leven gewoon verder.” Dat is dan ook precies wat uit de foto's van Salgado spreekt. Hoop en wanhoop, gebeiteld in zwart-wit.

HP/De Tijd neemt een optimistische duik in de liefde, hoewel al snel duidelijk wordt dat onbaatzuchtigheid niet bestaat en dat romantiek nergens toe leidt. “Liefde bestaat, maar is per definitie eindig”, weet ook een klinisch psycholoog. “De minnaar is een kunstenaar die van een levend wezen een beeld maakt, waar de geliefde natuurlijk nooit aan kan voldoen.”

De Groene Amsterdammer danst met veertienduizend gedrogeerde jongeren in Spaarnwoude en signaleert er Hema-housers: dat zijn dansende mensen in anonieme spijkerbroeken. Ook bespreekt De Groene vijf klassieke kinderboeken en citeert bij Paulus de Boskabouter de das Gregorius, die een eigen variant heeft op het Sinterklaasfeest. 'Zie de boom stoomt door de struiken, Sinter, schoen, harpoen en kaas / 't Waaiend paardje is gekomen en het heerlijk wild gedaas.'

Tot slot in Elsevier een verhaal over de nieuwe thema's in Hollywood, nu met het einde van de Koude Oorlog het Rode Gevaar een slecht onderwerp voor een film is geworden. Daarvoor in de plaats blijkt het nu lucratief vooral de strijd tegen buitenaardse wezens en natuurverschijnselen als teaser in te zetten. Een zomerhit in de VS is 'Twister' van Jan de Bont, waarin de vijand opduikt in de gedaante van tornado's.

En dan is er 'Independence day', over buitenaardse wezens die op aarde de boel komen verzieken. Het verhaal is geënt op een merkwaardige geschiedenis uit 1947, toen volgens ufo-logen een vliegende schotel neerstortte in New Mexico. Daarna deed de Amerikaanse overheid alles om de werkelijkheid te verduisteren, zo willen de verhalen. Het populaire tv-programma 'X-files' schijnt hier overigens deels de veroorzaker van. Een recent opinie-onderzoek van 'Newsweek' leert dan inmiddels 48 procent van de Amerikanen gelooft in het bestaan van vliegende schotels. Van de ondervraagden wist 29 procent zeker dat we al contact met buitenaardse beschavingen hebben gemaakt. De grote schuldige bleek de Amerikaanse overheid zelf: 48 procent bleek overtuigd dat de regering de feiten over ufo's verdonkeremaant. Zouden Marsmannen dan óók die terroristische aanslagen plegen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden