T-rex moet toeristen trekken

Zuidoost-Groningen heeft met avonturenpark Tenaxx zijn eigen 'Jurassic Park'

ELLIS ELLENBROEK

Hij kwam maar moeizaam uit de zeecontainers op de vrachtwagen, zo groot was hij. Het moest in delen. Maar nu kijkt de tyrannosaurus hoog op de poten uit over de wijde omgeving. De vijf meter hoge replica van de bloeddorstige vleeseter, afgekort T-rex, is een van de pronkstukken van dinopark Tenaxx in Wedde, Zuidoost-Groningen. Afgelopen zaterdag ging het open op het landgoed van Wouter Oudemans.

De dino's waren een idee van de manager van de Stichting Vesting Bourtange om meer toeristen naar de rustige regio Westerwolde te trekken, vertelt Oudemans (64), voormalig buitengewoon hoogleraar filosofie aan de universiteit van Leiden. Vorig jaar al deed hij een duit in het zakje om toerisme te bevorderen: op het aardappelland van 32 hectare dat hij elf jaar geleden met zijn vrouw kocht in Groningen, opende hij een arboretum, een bomenpark met treurbomen, 600 soorten. Erbij liet hij een survivalbaan voor kids aanleggen.

Vierduizend bezoekers kwamen er in een jaar. Niet genoeg. Samen met de middeleeuwse vesting Bourtange mikt Tenaxx - tenax is Latijn voor vasthoudend - op 100.000 gasten per jaar.

Oudemans liet vierentwintig joekels van dinosauriërs maken in een fabriek in China. Bezoekers kunnen ze zelf opzoeken tussen de bomen en horen brullen als ze in de buurt komen. Dino's schieten kan ook, elf modellen mogen met een kruisboog belaagd worden.

Oudemans' dochter Anna van 11 rent tussen de Chinese replica's door. Zij kent veel namen van de soorten die tussen 400 miljoen jaar voor Christus en 65 miljoen jaar voor Christus rondstampten over de aardbol. "Dit is mijn lievelings", roept ze bij een engerd met grote stekels op de rug. Een stegosaurus, een planteneter die 150 miljoen jaar geleden leefde in Noord-Amerika. Anna slaat haar armen om het dier heen. Het is zacht spul. De beesten hebben een huid van siliconen en daaronder stoppen de Chinezen schuimrubber en oude panty's, weet Wouter Oudemans.

Hij heeft kleren aangeschaft waarmee hij veel weg heeft van avonturier en archeoloog Indiana Jones uit de gelijknamige filmreeks. Zo, en met een verrekijker om de nek, zal hij zich vertonen aan de gasten van zijn eigen Jurrasic Park. Rijdend in een golfkarretje. Hij noemt zich dan Rex de Bushman. Spielerei. Maar Oudemans zou geen professor zijn als hij niet ook een verhaal wil vertellen. Een app geeft informatie over de tentoongestelde soorten buiten. Binnen staan kunststof dinoskeletten uit het oude dierenpark van Emmen. Dat ging begin dit jaar verhuizen naar het nieuwe Wildlands. Voor de objecten van een permanente expositie over de evolutie was geen plaats meer. Oudemans kon de spullen kopen.

Ook Aart Walen had er een oogje op. Walen is dinogek en restaurateur uit Gelderland. Hij zoekt over de hele wereld naar fossielen, graaft resten op, reconstrueert er geraamtes uit die hij verkoopt aan musea. In Wedde werken Walen en Oudemans samen. Er zijn ook bruiklenen van Walen te zien, zoals een afgietsel van de kop van een torvosaurus guerneyi, een door Walen in Portugal ontdekte soort.

Oudemans liet een tenaxxosaurus maken, genoemd naar het landgoed en goeddeels ontsproten aan eigen fantasie. In de nabije toekomst hoopt de professor een replica van de grootste dino ter wereld, wel 40 meter lang, neer te zetten. Een opstelling van parende T-rexen lijkt hem ook mooi. Grijnzend: "Met een bordje 'boven de 16' erbij."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden