't Kofschip op de site van De Speld hervormt en verruimt

De Speld is een satirische website met nieuws dat louter uit canards bestaat. Vorige week moest de Taalunie eraan geloven. Ze zou ermee ingestemt (jawel) hebben dat 't kofschip verandert in 't kofschimp en dus aangevuld wordt met de medeklinker m.

Een nuttige wijziging die d/t-fouten voorkomt, volgens een woordvoerder van de Taalunie. Die zou de invoering ervan te lang gedwarsboomt en te laat omarmt hebben.

Voor wie over dat kofschip nog bijgepraat wil worden: de medeklinkers erin, t, k, f enz. kun je gebruiken om d/t-fouten te vermijden. Eindigt de stam van een werkwoord op een van die medeklinkers (plant-, ko(o)k, besef- enz.), dan krijgen de verleden tijd en het voltooid deelwoord een -t en geen -d (geplant, gekookt, beseft enz.).

Je moet wel de stam nemen zoals je hem schrijft: de stam van beloven is dan ook belo(o)v- en van verhuizen verhuiz-, met beloofd(e) en verhuisd(e) als gevolg, want de v en de z zitten niet in 't kofschip.

't Schip is al eerder op de helling gegaan, zij het meestal met serieuze bedoelingen. Zo is het omgebouwd tot 't sexy fokschaap, xtc-koffieshop en kofschiptaxietje.

Alle drie bevatten ze een of meer medeklinkers die in 't kofschip ontbreken.

De x kun je nodig hebben voor de spelling waxte en gewaxt of mixte en gemixt (stam wax- en mix-). De c kan van pas komen voor aerobicte en geaerobict (aerobiccen, stam aerobic-); de sh voor crashte en gecrasht (stam crash-); en de sj (van wie shop uitspreekt als sjop) voor vervoegde vormen als verramsjte en verramsjt (stam verramsj-) of roetsjte en geroetsjt (stam roetsj-).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden