't Is avond, en de nacht zal komen

Na een heel lange omweg kwam de aap uit de mouw. "De digitale waarheid bestaat als je maar goed genoeg zoekt." Ze zei het echt hoor, Stine Jensen in 'Human G8 - Dus ik ben', een titel die op zich al een documentair drieluik waard is. De 'postmodern filosofe' trapte haar open deur in na een langdurige intellectuele zoektocht langs uiteenlopende grootheden als showbizz-ster Angela Groothuizen, Duitslands jongste hoogleraar Markus Gabriel en Denker des Vaderlands René Gude. "Het is aan mij om langer dan tien muisklikken te zoeken", was Jensens slotconclusie over de waarheid op internet.

De 'eyeopener' kwam tegen half één 's nachts. Het bier verschraalde in mijn glas, in de vensterbank liet de laatste geranium moedeloos het kopje zakken, en zelf mopperde ik: ben ik verdorie dáárom zo gevaarlijk lang op gebleven? Had ik maar naar de eerste 'Tonight show' gekeken met Jimmy Fallon bij BNN. Had ik ten minste kunnen lachen om Kevin Spacey's meesterlijke imitatie van Bill Clinton. Alleen Amerikanen hebben de flair, de timing en (gespeelde) spontaniteit om zo'n sterren-talkshow tot een succes te maken. Robert Jensen heeft het ooit geprobeerd bij de commerciële omroep, maar die praatshow was zo ordinair dat je er alleen in een geblindeerd vertrek met geluiddichte muren naar durfde kijken.

Nee, dan Roy Donders. Voor wie hem nog niet kent: hij is 'de stylist van het zuiden', en vooral beroemd geworden door zijn harde krul. En zijn huispakken, niet te vergeten. Op RTL 5 is hij een ster. We zien 't, doch doorgronden 't niet. Maar ook dan, als je nog niet alle geheimen van het huispak kent, is er een innerlijk weten dat je influistert waaraan deze hogepriester van de harde krul zijn mysterieuze populariteit heeft te danken: hij is 'echt', helemaal 'zichzelf'. En het is zo Brabants gezellig rond de glitter-koning uit Broekhoven. Vader, moeder en zus staan Roy bij in zijn carrière, die nu zelfs de kant van het zangpodium dreigt op te gaan. "Ik wil het niet met de Beatles vergelijken, maar die meiden staan me toch te gillen en te krijsen", constateert pa Frans tevreden. Alles is ondertiteld, want de familie spreekt een Brabants waarin je alleen het telkens terugkerende 'godnondeju' direct verstaat. Er is nu ook een lekkernij naar Roy vernoemd: een worstenbroodje met spek. "Ach", zegt de plaatselijke warme bakster, "de klanten komen net van Royke af óf ze vragen waar Royke woont."

Wie echt een vredige nachtrust wil, moet naar 'Slaapkamers' (VPRO) kijken. Pieter Kramer (o.a. 'Theo & Thea' en '30 minuten') bewijst hoe weinig er nodig is voor een boeiend programma: een camera, een statief en een bed met daarin een liefdespaar in pyjama. Dankzij een uitstekende research zien we uiteenlopende stellen verbazend openhartig over hun intieme leven praten, zonder dat het plat wordt. De sfeer lokt soms ontboezemingen uit die zelfs de partner lijken te verrassen. Zo vertelt Berry dat hij een multomap met blaadjes op alfabet bijhield in de tijd dat hij smoorverliefd was op Odeke. "Dan zette ik bijvoorbeeld bij de 'k': gek op kaarten en bij de 'g': houdt van een goed gesprek. Kon ik het niet vergeten." Odeke reageert alsof ze het voor het eerst hoort: dubbel van het lachen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden