Sywert van Lienden for president!

De vaak geestige SGP-voorlichter Menno de Bruyne twitterde: "SGP wil langdebatteerboete voor kamerleden." Op zo'n moment zeg ik: Ich bin ein SGP'er. Ik ben vreselijk moe en gerimpeld geworden van al dat gepraat, en ga het slotdebat morgenavond zeker niet volgen. Als één ding duidelijk is geworden tijdens deze verkiezingen, is het wel hoe vermolmd de televisiecratie is, hoe inflatoir het debat en hoe simplistisch de oneliners. Niemand van de debaters heeft mij als kijker de hoop gegeven dat de crisis bij hem of haar in goede handen is. Niemand. Behalve één. Sywert van Lienden. Hij is dan ook geen politicus, maar een onafhankelijke, sprankelende geest.

Matthijs van Nieuwkerk nodigt hem vaak aan tafel, en dat is begrijpelijk. Van Lienden voldoet aan drie cruciale tv-wetten. Eén: Hij is jong, ziet er goed uit en kleedt zich met smaak. Da's belangrijk in Hilversum. Twee: Hij is vernieuwend. In een tijd waarin Grote Ideeën uit zijn, komt hij met een onideologisch, praktisch uitvoerbaar, samenhangend verhaal. Drie: Hij is in staat die visie kort, helder en overtuigend te verwoorden.

Vorige week mocht hij in 'DWDD' zijn nieuwste project toelichten: de stembreker. Maar eerst legde hij uit wie hij ook alweer was: oprichter van G500, de vernieuwingsbeweging die jongeren stimuleert van meerdere partijen tegelijk lid te worden om op die wijze zoveel mogelijk invloed uit te oefenen. Heel slim, dat terugkoppelen, omdat Van Lienden daarmee een plaatsje afdwingt in het beeldgeheugen van de kijker. Maar de stembreker dus. Het is een vorm van strategisch stemmen, die je in gezinnen wel eens ziet: als pa PvdA stemt, stemt ma CDA en zoonlief VVD. Op die manier hebben we van alles wat, goed voor het evenwicht. Hetzelfde doet Van Lienden, maar dan in het groot, via de computer. Deelnemers krijgen op 12 september een 'strategisch en verbindend' stemadvies.

De achterliggende gedachte: partijen moeten ophouden elkaar vliegen af te vangen, en in plaats daarvan in het belang van het land de handen ineen slaan. Van Lienden heeft daarmee ondanks zijn 21 jaar al iets staatsmanachtigs. Hij weet precies hoe macht werkt en doet concrete voorstellen voor de gewenste samenwerking, maar staat zelf boven de partijen. Dat maakt Van Lienden tot een van de interessantste politieke vernieuwers van de tv. Alexander Klöpping, die andere brilliant young man aan de DWDD-tafel, sprak bewonderend over 'het hacken van de verkiezingen'. Vergeleken met die twee is een tafelklever als Felix Rottenberg de has been van Hilversum .

En Henk Krol niet te vergeten. In 'Nieuwsuur politiek' mocht de leider van 50Plus in pensioen-debat met Van Lienden. Je zag de verse politicus eerst nog hongerig kijken naar het hapje tegenover hem, maar de eetlust verging de oude Krol snel. Van Lienden attaqueerde hem fel en arrogant. "U weet niets van pensioenen. Ga er eens een boek over lezen." Factchecker Joost Karhof moest het 50Plus-geweten keer op keer corrigeren op feiten. Waarop Krol ijskoud beweerde dat 'ie het met de feiten niet eens was. Dat kan nog wat worden in Den Haag.

Jammer dat Sywert van Lienden voor geen enkele partij kandidaat staat. Wat niet wegneemt dat we nog veel van hem zullen horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden