'Systeem tarief huishoudhulp fraudegevoelig'

(Novum) - Gemeenten controleren nauwelijks of geld dat ouderen en chronisch zieken krijgen voor hulp bij het huishouden juist besteed wordt. Het systeem van het persoonsgebonden budget (PGB) is fraudegevoelig, schrijft dagblad Trouw zaterdag. Uit een telefonische rondgang van de krant zou blijken dat de meeste gemeenten alleen steekproefsgewijs controles uitvoeren. Ook zijn er gemeenten die helemaal geen verantwoording van de cliënt verwachten.

Een andere groep gemeenten, waaronder Utrecht, laat de controle over aan de Belastingdienst. Die controleert echter niet of het geld ook werkelijk is besteed aan de zorg voor de cliënt waarvoor het was bedoeld, schrijft Trouw.

Een woordvoerder van Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een PGB, noemt het in de krant 'te boud' om te veronderstellen dat op grote schaal wordt gefraudeerd, omdat het om mensen gaat die echt hulp nodig hebben. Toch zouden de gemeenten erkennen dat het mogelijk is dat de budgethouder en de hulpverlener onderling afspreken iets anders met het geld te doen, zoals uit eten gaan.

Het is niet bekend hoeveel geld er gemoeid is met de subsidieregeling. Het vermoeden is dat het om honderden miljoenen euro's gaat, schrijft de krant. Ook is niet bekend hoeveel budgethouders er zijn. Het ministerie van Volksgezondheid zou dat aan het inventariseren zijn.

Het PGB is een geldbedrag dat naar eigen inzicht kan worden besteed aan zorg, hulpverlening en begeleiding bedoeld voor ouderen en chronisch zieken die behoefte hebben aan hulp bij het huishouden. Sinds 1 januari valt die hulp niet meer onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), maar onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Gemeenten regelen de huishoudelijke zorg sindsdien zelf. Bij huishoudelijke verzorging gaat het om zaken als de afwas doen, eten koken, strijken, schoonmaken en ramen wassen.

Eind juli riep Per Saldo tientallen gemeenten nog op hun tarief voor het PGB aan te passen. Zo bleek dat hulpbehoevenden in bijvoorbeeld Boxtel op een uurtarief van 9,15 euro konden rekenen, terwijl een gemeente als Sint-Michielsgestel 19,15 euro uitkeerde. Per Saldo vindt tarieven onder de 15,50 euro te laag, en voelde zich gesterkt door een recente rechterlijke uitspraak.

De rechtbank in Groningen oordeelde begin juli dat een PGB van 10,87 euro per week onvoldoende is. Een inwoner van Bellingwedde had de rechtszaak aangespannen nadat de gemeente hem een tarief van 10,87 euro had toegekend om anderhalf uur per week hulp bij huishouden te betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden