Syrische vluchtelingen gedood bij grens

Dissident Riad Seif op borgtocht vrij in poging demonstranten gunstig te stemmen

SYRIË
Zeker zeven burgers zijn gisteren in Syirië om het leven gekomen toen militairen in de stad Tel Kelah nabij de grens met Libanon gericht schoten om een betoging tegen het bewind van president Basjar Assad de kop in te drukken. Honderden inwoners waren zaterdag al naar Libanon gevlucht. Volgens de autoriteiten daar zijn er de afgelopen weken zo 5000 vluchtelingen de grens overgestoken. Ook op andere plaatsen in Syrië kwam het tot een treffen tussen demonstranten en de veiligheidstroepen. De belangrijkste groepering die de demonstraties leidt verwierp gisteren 'het aanbod' van het regime tot een nationale dialoog. "Zij moeten eerst stoppen met op ons te schieten", aldus de boodschap van het Plaatselijke Coordinatie Comité in de Jordaanse hoofdstad Amman.

Mogelijk in een poging de demonstranten gunstig te stemmen, liet het regime gisteren de prominente dissident Riad Seif op borgtocht vrij in afwachting van het proces tegen hem. Abdoel Karim Rihawi, hoofd van de Syrische Liga voor de Mensenrechten, maakte zijn vrijlating bekend. Seif werd eerder deze maand gearresteerd omdat hij het verbod zou hebben geschonden om tegen het bewind te demonstreren. Seif, oud-parlementslid, zat in februari 2006 kort vast, slechts een maand nadat hij vijf jaar vast had gezeten, omdat hij ernaar had gestreefd de grondwet met illegale middelen te wijzigen.

LIBIË
De Britse legerleider generaal David Richards wil dat de Navo 'de inzet verhoogt' bij de aanvallen op Libië. De druk op de Libische dictator Moammar Kadafi moet met meer militaire actie worden opgevoerd, aldusRichards in een vraaggesprek in de Sunday Telegraph. Hij vindt dat de infrastructuur en het regime meer het doelwit van aanvallen moeten worden.

De VN-resolutie van 17 maart die 'alle noodzakelijke middelen' wettigt om burgers in Libië te beschermen, staat meer actie tegen Kadafi toe, volgens Richards die zei dat de acties tot dusverre een succes zijn geweest, maar dat meer moet worden ondernomen om Kadafi duidelijk te maken dat zijn tijd voorbij is. "Als we de inzet nu niet verhogen, is er een kans dat Kadafi aan de macht blijft." Het is niet duidelijk of Kadafi in een van de aanvallen zelf getroffen is. Hij liet in ieder geval in een radioboodschap weten dat hij nog in leven is. Wel zou bij de luchtaanval op een gebouw van de geheime dienst in Tripoli de woordvoerder van de Libische strijdkrachten zijn omgekomen. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya gisteren.

EGYPTE
In Caïro kwam het zaterdag - opnieuw - tot een gewelddadige confrontatie tussen moslims en Kopten. Daarbij zouden twee doden (volgens andere bronnen vier) zijn gevallen en meer dan zestig mensen gewond zijn geraakt. Een woedende menigte viel een groep van Koptisch-christelijke betogers aan die al bijna een week een sit-in buiten het staatstelevisiegebouw in de hoofdstad houden. Zij eisen betere bescherming en maatregelen om het oplaaiend geweld tegen Kopten te bestrijden. Vorige week nog vielen tien slachtoffers bij gevechten bij een kerk in Caïro.

De Arabische Liga heeft gisteren de Egyptische minister van buitenlandse zaken, Nabil Elarabi, benoemd tot secretaris-generaal. De oud-rechter bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en oud-VN-ambassadeur volgt zijn landgenoot Amr Moessa op, die president van Egypte wil worden.

JEMEN
Jemenitische ordetroepen hebben opnieuw betogers beschoten die het aftreden van president Saleh eisen. Saleh weigert nog altijd een overeenkomst te ondertekenen die hem vrijwaart van gerechtelijke vervolging als hij per direct aftreedt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden