Syrische vluchteling: 'Liever dood dan mijn kinderen miljoen keer zien sterven'

Het aantal Syrische vluchtelingen dat in Libanon staat geregistreerd, is donderdag de grens van 1 miljoen gepasseerd. Beeld afp
Het aantal Syrische vluchtelingen dat in Libanon staat geregistreerd, is donderdag de grens van 1 miljoen gepasseerd.Beeld afp

Het verhaal van Mariam is het verhaal van honderdduizenden: ze is met haar kinderen weggevlucht uit Syrië en worstelt nu in buurland Libanon met de vernedering, wanhoop en frustraties van het leven als vluchteling. Maar bij Mariam knakte er iets. 'Ik wilde dood. Ik ging liever dood dan dat ik mijn kinderen een miljoen keer voor mijn eigen ogen zag sterven', zegt ze in een interview met CNN.

Redactie

Mariam Khaowleh, een vrouw van in de veertig, heeft zichzelf in brand gestoken, maar is niet overleden. Ze ligt nu op de intensive care, volledig ingepakt in verband. Er mag niemand bij haar komen, alleen artsen en verplegers, en CNN heeft Mariam gesproken via de intercom.

Miriam is bijna twee jaar geleden met haar man en vier kinderen uit Homs naar Libanon gevlucht. Drie van hun kinderen hebben een bloedziekte, waardoor ze bepaald voedsel niet gemakkelijk kunnen verteren. In het begin kregen ze hulp via de VN vluchtelingenorganisatie Unhcr en het Wereldvoedselprogramma, maar toen na een onderzoek bleek dat 30 procent van de vluchtelingen voor zijn eigen voedsel kan zorgen en de hulp werd beperkt tot een kleinere groep, viel het gezin buiten het programma.

Meer dan een miljoen vluchtelingen
Het aantal Syrische vluchtelingen dat in Libanon staat geregistreerd, is vandaag de grens van 1 miljoen gepasseerd. In geen ander land ter wereld zijn zoveel vluchtelingen per hoofd van de bevolking, stelt de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vast. In Libanon wonen ruim 4 miljoen mensen. Nederland is ruim drie keer zo groot als Libanon.

Mariam in het ziekenhuis. Beeld screenshot
Mariam in het ziekenhuis.Beeld screenshot

De toestroom van zoveel vluchteling zou in elk land moeilijk te beheersen zijn. 'Voor Libanon, een kleine natie vol interne moeilijkheden, zijn de gevolgen ontstellend groot'' aldus Unhcr.

Wanhopig
De wanhopige Mariam Khaowleh heeft herhaaldelijk geprobeerd weer hulp te krijgen voor haar gezin, maar dat is niet gelukt. Nadat een gesprek wederom niets had opgeleverd, goot ze benzine over zichzelf heen, en zette zichzelf in brand.

De VN zegt de zaak te onderzoeken, en kijkt of het gezin weer kan worden opgenomen in het voedselprogramma en betaalt de medische kosten van Mariam.

Het is onbekend hoe lang Mariam in het ziekenhuis zal moeten blijven. Haar kinderen wil ze niet zien. 'Die moeten me herinneren zoals ik was.'

null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden