Syrische regime bereid te praten met gewapende oppositie

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem Beeld REUTERS
De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-MoualemBeeld REUTERS

Het Syrische regime van president Bashar al-Assad is bereid om het gesprek aan te gaan met de gewapende oppositie in het land. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem maandag gezegd in Moskou, waar hij zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov bezocht. Het Kremlin is al meer dan 40 jaar een cruciale steunpilaar voor de in Syrië regerende clan van de familie Assad.

Redactie

'Wij zijn klaar voor de dialoog met eenieder die dat wenst. Zelfs met degenen met wapens in hun handen. Want wij geloven dat hervormingen niet door bloedvergieten bewerkstelligd zullen worden, maar alleen door de dialoog', aldus al-Moualem.

Een overkoepelend orgaan van de Syrische oppositie heeft eerder laten weten wel te willen onderhandelen over een einde aan de bloedige strijd, maar dan moet eerst president Basharal-Assad helemaal van het politieke toneel verdwijnen. Dat lijkt een onaanvaardbare voorwaarde voor het regime dat in 1970 werd gevestigd door Assads vader, Hafez al-Assad (1930-2000), een luchtmachtgeneraal die tot de minderheid van de alawieten behoorde.

Lavrov heeft er bij al-Moualem op aangedrongen dat de regering in Damascus zich niet door haar tegenstanders laat provoceren en altijd bereid moet zijn tot een gesprek. Verder bloedvergieten leidt namelijk tot de ondergang van het Arabische land, aldus Lavrov.

De burgeroorlog in Syrië is nu al twee jaar aan de gang. Het dodental is opgelopen tot vele tienduizenden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden