Update

Syrische regering tekent wet voor opheffen noodtoestand

Demonstranten gaan dinsdag opnieuw de straat op kort na de de bekendmaking dat de regering instemt met een wet om de noodtoestand op te heffen. Beeld AFP
Demonstranten gaan dinsdag opnieuw de straat op kort na de de bekendmaking dat de regering instemt met een wet om de noodtoestand op te heffen.Beeld AFP

De regering van Syrië heeft ingestemd met een wetsvoorstel om de noodtoestand, die al 48 jaar van kracht is, op te heffen. President Bashar al-Assad moet de wet nog wel ondertekenen. Voor de demonstranten is deze handreiking niet voldoende.

Syrië is al weken het toneel van massale protesten tegen het bewind van Assad, die met grof geweld werden bestreden door het bewind. De betogers eisen onder meer dat er een einde komt aan de noodtoestand. Die werd in de afgelopen decennia gebruikt om elke vorm van oppositie de kop in te drukken.

De regering in Syrië heeft minder macht dan in veel landen gebruikelijk is, want Assad en zijn entourage domineren de staatsinstellingen. Er zijn al een maand betogingen tegen zijn regime, ondanks uiterst gewelddadig optreden van het veiligheidsapparaat tegen demonstranten.

Het Syrische kabinet heeft dinsdag ook een wetsvoorstel aangenomen voor de opheffing van de speciale veiligheidsrechtbanken. Mensenrechtenorganisaties stellen dat deze organen verantwoordelijk zijn voor oneerlijke processen, waarbij tegenstanders van het regime worden veroordeeld tot lange celstraffen.

Na de mededeling dat het wetsvoorstel is aangenomen gingen opnieuw honderden betogers de straat op. In de Syrische stad Banias demonstreerden ze voor democratische hervormingen. Pas als wordt voldaan aan hun andere eisen, zoals de vrijlating van politieke gevangen, vrijheid van meningsuiting en een meerpartijenstelsel, zouden de demonstranten ophouden. Groot-Brittannië noemde het besluit 'een stap in de goede richting', maar zei dat Assad 'nog heel veel moet doen om tegemoet te komen aan de terechte wensen van het volk'. 'We herhalen de oproep om moorden te voorkomen, om het volk het recht te geven te demonstreren en om pnderzoek te doen naar eerdere sterfgevallen', zei de Britse staatssecretaris William Hague.

Ook vandaag zijn weer zeker drie mensen bij een demonstratie, volgens mensenrechtenactivisten. 'Geen Salafisten, geen Moslimbroederschap. Wij streven naar vrijheid', zong de menigte in Banias, zo meldden mensenrechtenactivisten. De betogers reageerden daarmee op beschuldigingen van het autoritaire bewind van de president dat gewapende strijders van radicaalislamitische organisaties verantwoordelijk zouden zijn voor geweldsuitbraken rond protesten in de afgelopen weken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden