Syrische rebellengroepen vormen 'Islamitisch Front' tegen Assad

Een Syrische rebel verbrandt een overheidsvlag. Beeld afp
Een Syrische rebel verbrandt een overheidsvlag.Beeld afp

Zeven grote rebellengroepen in Syrië verenigen zich in het nieuwe Islamitische Front. Dat front wil het regime van leider Bashar al-Assad ten val brengen en een islamitische staat stichten, schrijft Al Jazeera vrijdag.

Onder meer de grootste rebellengroep uit de stad Aleppo, de al-Tawhid Brigade, gaat op in het nieuwe front. Deze week kwam het hoofd van de brigade om het leven door een aanval van de Syrische luchtmacht in Aleppo.

Volgens Amad Essa al-Sheikh, hoofd van de adviesraad van het front, wil de nieuwe groep samenwerken met 'alle loyale strijders' en het Vrije Syrische Leger (FSA).

De gewapende oppositie wordt geplaagd door interne gevechten. De afgelopen weken heeft het regime van Assad belangrijke posities herwonnen rondom Aleppo en Damascus en in het noorden van Syrië.

Het duurde maanden tot de fusie tot stand kwam. 'Een van de grootste obstakels was de machtshonger van sommige leiders. Maar uiteindelijk heeft iedereen concessies gedaan', legt een ex-lid van de al-Tawhid Brigade uit. Het grootste probleem waar het nieuwe front mee kampt, is het gebrek aan geld en wapens.

De Syrische Nationale Coalitie, en de gewapende tak FSA, vormt het belangrijkste politieke blok tegen Assad. De SNC wordt er door activisten en strijders in Syrië echter van beschuldigd een westerse agenda na te streven. Ahmad Musa van het nieuwe front sprak de hoop uit dat de coalitie het front zou verwelkomen en wil meewerken aan 'wat de Syrische bevolking wil'. Volgens Musa wil de bevolking revolutie, en 'geen politiek en buitenlandse agenda's'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden