Syrische rebellen: duizenden strijders, precieze omvang onbekend

Logo's van Syrische rebellengroepen Beeld Trouw
Logo's van Syrische rebellengroepenBeeld Trouw

In Syrië zijn honderden strijdgroepen actief. De bewegingen veranderen voortdurend van samenstelling, en gaan ook verschillende soorten samenwerkingen aan.

Het Vrije Syrische Leger

Het Vrije Syrische Leger, een in 2011 opgerichte koepel­organisatie, is een verzameling van tientallen groeperingen en brigades, die los met elkaar zijn verbonden. ­

Aanvankelijk bestond het uit gedeserteerde militairen van het Assad-regime, maar al snel werd de organisatie gedomineerd door islamisten en radicalen, zoals Jabhat al-Shamiya en Nour al-din ­al-Zenki (deze organisatie onthoofdde in 2016 een jongen voor de camera).

Brigades van het Vrije Syrische Leger vechten soms tegen extremisten, maar werken er ook weleens mee samen. Wordt door het Westen grotendeels als gematigd gezien, landen als ­Rusland en China betitelen hen als ­terroristisch.

Onderdeel van het Vrije Syrische Leger zijn onder meer de Sultan Murad ­Brigade (een Turkmeens-nationalis­tische groepering met hechte banden met de Turkse president Erdogan), de Suleyman Shah Brigade (eveneens een Turkmeens-nationalistische strijdgroep, die nauwe banden heeft met Erdogan en de extreem-nationalistische Turkse beweging Grijze Wolven), het Vrije Idlib Leger (een samenwerkingsverband van drie organisaties die op zichzelf gematigd zijn, maar ook samenwerking hebben gehad met Ahrar al-Sham) en Brigade 51 (een ­gematigde strijdgroep, die nauwe banden heeft met Erdogan en deelneemt aan de strijd tegen de Koerden).

Jabhat al-Shamiya / Levant Front

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Precieze omvang onbekend.

Deze groepering maakt onderdeel uit van het Vrije Syrische Leger maar bevindt zich in het islamistische ­spectrum van de ­koepelbeweging. ­Jabhat al-Shamiya werd in 2014 opgericht als een hecht collectief van ­verschillende ­strijdgroepen.

De groepering runt zelfstandig sharia-rechtbanken en is vooral machtig in Noord-Syrië. Jabhat al-Shamiya onderhoudt nauwe banden met ­Turkije, en deed mee aan de operaties tegen de Koerden.

Ahrar al-Sham

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Precieze omvang onbekend.

Deze jihadistische ­organisatie is in 2011 opgericht door de ­Syriër Hassan al-Aboud. De strijdgroep streeft naar de ­oprichting van een ­islamitische staat, en was lange tijd moeilijk te onderscheiden van Al-Qaida. Een van de leiders, Khaled al-Suri, was de rechterhand van de huidige

Ahrar al-Sham werkt ook veel aan pr. Zo schreef haar woordvoerder opiniestukken in Amerikaanse en ­Britse kranten waarin hij het ‘gematigde’ ­karakter van zijn ­groepering benadrukte. Tegelijkertijd maakt de strijdgroep zich ­schuldig aan ernstige mensenrechtenschendingen, en neemt ze de Afghaanse Taliban als voorbeeld.

Lees ook:

Nederland steunde jihadisten in Syrië

De Nederlandse regering heeft een gewapende groepering in Syrië gesteund die door het Openbaar Ministerie als ‘terroristisch’ wordt beschouwd. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en Nieuwsuur.

Hoe de Nederlandse overheid een Syrische terreurbeweging faciliteerde

Trouw en ‘Nieuwsuur’ doken de afgelopen maanden diep in het geheime steunprogramma. Ze ontdekten niet alleen om welke goederen het ging, maar ook welke strijdgroepen de goederen ontvingen. En wat ze ermee deden.

Zo hebben we het jihadisten-onderzoek aangepakt

Trouw en Nieuwsuur ­spraken voor het onderzoek naar de steun aan Syrische jihadisten meer dan honderd individuen, variërend van rebellenleiders en -commandanten tot ­Nederlandse en buitenlandse betrokkenen bij het steunprogramma. Lees hier de volledige verantwoording voor het onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden