Update

Syrische rebellen: 'De strijd om Aleppo is begonnen'

Leden van het Vrije Syrische Leger in Aleppo. Beeld REUTERS
Leden van het Vrije Syrische Leger in Aleppo.Beeld REUTERS

Regeringsgetrouwe Syrische militairen en rebellen zijn vandaag begonnen met de 'bevrijding' van de noordelijke Syrische stad Aleppo, dat heeft kolonel Abdul-Jabbar Mohammed Aqidi, commandant van de opstandelingen, vandaag gezegd. De rebellen hebben zich in de buurt van het belangrijkste hoofdkantoor van de inlichtingendienst gevestigd.

Aqidi zei in een online video dat 'we opdracht hebben gegeven Aleppo binnen te gaan met als doel de stad te bevrijden'. 'We roepen de bevolking van Aleppo dringend op in hun huizen te blijven tot de stad is bevrijd', zei hij. Hij zei dat er militanten zijn die in de stad vechten en militanten die vanuit de buitenwijken naar binnen trekken.

Volgens Aqidi zullen de rebellen religieuze en etnische minderheden respecteren. Hij zei dat de militanten ook de alawitische minderheid - een tak van de sjiitische islam waartoe Assad en de heersende elite behoren - zullen beschermen, want 'onze oorlog is niet met jullie maar met de familie Assad'. Militairen van de regering riep hij op over te lopen en zich bij de oppositie aan te sluiten.

Het is vandaag de derde opeenvolgende dag van hevige strijd met rebellen in de stad, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Tot dusverre was het geweld in Syrië aan Aleppo grotendeels voorbij gegaan.

Grenspost Bab al-Salam
Rebellen melden dat zij vandaag de Turks-Syrische grenspost Bab al-Salam, ten noorden van Aleppo, hebben ingenomen, aldus Reuters. Het is de derde overgenomen grenspost aan de Turkse grens in vier dagen tijd.

'Het Vrije Syrische Leger heeft de grenspost Bab al-Salam overgenomen, maar regeringstroepen bombarderen onze posities van verre', aldus Ahmed Zaidan, woordvoerder van oppositiegroep de Hoge Raad van het leiderschap van de Revolutie.

Damascus
Syrische gevechtshelikopters hebben vandaag zeker drie wijken in de hoofdstad Damascus gebombardeerd, in een poging de opstandelingen te verdrijven, meldden getuigen aan Reuters.

Een van de aanvallen richt zich op de noordelijke wijk Barzeh die volgens activisten ook is omsingeld door de beruchte Vierde legerbrigade onder leiding van Maher al-Assad, een broer van president Bashar al Assad.

Mezzah
Ten westen van Damascus hebben rebellen onder druk van de aanvallen met gevechtshelikopters en door artilleriebeschietingen zich naar eigen zeggen vandaag teruggetrokken uit de voorstad Mezzah.

In zowel Damascus als Aleppo woont een elite die geprofiteerd heeft van de banden met het regime van de Syrische president Bashar Assad.

Syrische rebellen afgelopen vrijdag in Aleppo. Beeld epa
Syrische rebellen afgelopen vrijdag in Aleppo.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden