Syrische Mohamad Al Jounde krijgt Internationale Kindervredesprijs

De 16-jarige winnaar Mohamad Al Jounde naast Malala Yousafzai, die de Kindervredesprijs eerder won.Beeld JERRY LAMPEN/KIDS RIGHTS

De 16-jarige Mohamad Al Jounde uit Syrië heeft in de Haagse Ridderzaal de Internationale Kindervredesprijs 2017 gekregen uit handen van Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai.

Mohamad groeide op in Syrië, vluchtte naar Libanon en heeft samen met zijn familie een school gebouwd in een vluchtelingenkamp. Hij gaf op zijn twaalfde al les in wiskunde en Engels. Zeker 200 kinderen konden mede dankzij hem weer naar school.

Mohamad Al Jounde weet wat het betekent om afscheid te nemen van vrienden, van thuis, school: alles eigenlijk. De eerste maanden in Libanon begon hij met fotografie. Omdat zijn ouders geen school konden betalen, maar ook om iets te doen te hebben.

Nog steeds gebruikt hij fotografie als hij met kinderen werkt; een plezierige manier om trauma’s te verwerken, zegt hij. “Kinderen vertellen mij hun verhalen, de vrolijke én vervelende, en ik help hen met het verbeelden van hun gedachten. Ze maken niet alleen foto’s van het dagelijks leven, ze uiten zichzelf. Het vraagt vertrouwen om je verhalen niet langer te verstoppen.”

Geleerd weer te dromen

In zijn speech in de Haagse Ridderzaal vraagt de jongen aandacht voor de 25 miljoen kinderen wereldwijd die niet naar school kunnen omdat ze in een conflictgebied wonen. Onder hen twee miljoen Syrische kinderen. Maar Mohamad heeft ook een positief verhaal, over hoe krachtig en veerkrachtig kinderen zijn. “Waar ik zelf nogal worstelde, zag ik dat andere kinderen in het vluchtelingenkamp doorgingen met leven. Zelf wist ik niet meer zo goed wie ik was en hoe ik nog gewoon gelukkig kon zijn. Maar deze kinderen wilden nog altijd leren en zichzelf ontwikkelen, plezier hebben." 

Van hen heeft hij geleerd weer te dromen, zegt hij. "De toekomst is toch onzeker. Je hebt er geen controle over, dus het heeft geen zin je er zorgen om te maken. Ik richt me liever op wat ik wel kan doen.”

Zijn verhaal eindigde hij wel met een politieke uitspraak: "Mijn verontschuldigingen aan de kinderen van Syrië en de rest van de wereld, voor wat regeringen en politici doen of juist laten."

Studiebeurs

Mohamad krijgt met de Kindervredesprijs een studiebeurs en een wereldwijd podium om kinderrechten te bevorderen. Voor zijn ideaal,  toegang tot onderwijs voor vluchtelingkinderen, gaat er bovendien 100.000 euro in een projectfonds.

De Internationale Kindervredesprijs is een initiatief van Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van KidsRights. Twaalf keer eerder kregen kinderen deze onderscheiding , onder wie Malala Yousafzai in 2013. Dullaert noemt Mohamad Al Jounde een echte 'changemaker': "Geconfronteerd met wat voor velen een onoverkoombaar obstakel zou zijn, besloot hij zijn lot en dat van zijn leeftijdgenoten in het vluchtelingenkamp te verbeteren."

Mohamad woont inmiddels in Zweden. Zijn vader was daar drie jaar geleden al naartoe gereisd. Kortgeleden keurde de overheid de gezinshereniging goed.

Lees ook: Achter Malala staat een bijzondere vader

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden