Syrische meisjes uitgehuwelijkt in vluchtelingenkampen en in Cairo

Schoolmeisjes in het Zataarikamp. Beeld reuters
Schoolmeisjes in het Zataarikamp.Beeld reuters

Veel Syriërs ontvluchten hun land om te ontkomen aan geweld. Ook seksueel geweld is een reden om te vluchten. In de opvangkampen krijgen de vluchtelingen vervolgens vaak opnieuw te maken met (seksueel) geweld.

360 Magazine

In The Nation beschrijft Lauren Wolfe hoe sommige ouders in vluchtelingenkampen hun dochters dwingen om in het huwelijk te treden met een man die ze niet zelf hebben uitgekozen. Wolfe woonde een bruiloft tussen een meisje van 15 en een jongen van 18 bij in kamp Zataari in Jordanië.

Door een huwelijk kan een meisje aan verkrachtingen ontsnappen. Bovendien levert het uithuwelijken van een jonge dochter een gezin geld op omdat de bruidegom een bruidsschat staat te betalen. De jonge echtgenotes staat vaak verkrachting binnen het huwelijk en huiselijk geweld te wachten.

In Cairo is veel vraag jonge Syrische bruiden. Egyptische mannen vinden een huwelijk met een Syrisch meisje aantrekkelijk omdat ze de naam hebben niet veeleisend te zijn en omdat ze minder kosten dan een Egyptische vrouw. Dat schrijven Nancy A. Youssef en Amina Ismail op de site van McClatchy's Washington Bureau, een netwerk van buitenlandse correspondenten in Baghdad, Beijing, Cairo, Islamabad, Kaboel en Mexico City.

Ook moeders van ongetrouwde Egyptische dertigers en veertigers benaderen 'bemiddelaars' die mannen in contact brengen met vaders die hun dochters willen verkopen. Er leven ongeveer 700.000 Syrische vluchtelingen in en rond Cairo.

Er zijn echter niet veel Syrische mannen die een huwelijk tussen hun dochter en een Egyptenaar een goed idee vinden. Het is volgens McClatchy's Washington Bureau algemeen bekend dat Egyptische mannen vooral wegens het kostenaspect geïnteresseerd zijn in Syrische meisjes.

Omdat de balans tussen vraag en aanbod zoek is, vallen Egyptische mannen Syrische vrouwen en meisjes lastig. Het verdedigen van vrouwelijke familieleden en landgenoten sterkt het eergevoel van mannelijke Syrische vluchtelingen in Cario, aldus Youssef en Ismail.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden