NieuwsSyrië

Syrische luchtmacht bombardeert Turks konvooi

Rook op de achtergrond van het bombardement in de provincie Idlib. Beeld AP
Rook op de achtergrond van het bombardement in de provincie Idlib.Beeld AP

Het Syrische leger heeft maandag een luchtaanval uitgevoerd op een Turks militair konvooi, dat op weg was naar de Syrische stad Khan Sheikhoun. Bij de luchtaanval zouden drie burgerdoden zijn gevallen, en twaalf anderen gewond zijn geraakt.

In de laatste dagen werd er hard gevochten in Idlib tussen het regeringsleger enerzijds en jihadisten en rebellen anderzijds. Het Syrische leger heeft de jihadisten en rebellen op veel plekken verjaagd met hulp van de Russische luchtmacht, en staat op het punt om de belangrijke stad Khan Sheikhoun te omsingelen.

Het Turkse leger, dat de Syrische opstandelingen steunt, probeerde maandag mogelijk een omsingeling te voorkomen, en stuurde een militair konvooi richting de stad. Onderweg werd het bestookt vanuit de lucht en kwam het tot stilstand. Aanvankelijk was het onduidelijk wie er achter de aanval zat: de Syrische of Russische luchtmacht. Maar algauw werd bekend dat de Syrische krijgsmacht erachter zat.

Volgens de Syrische regering waren de Turken van plan om wapens en munitie te leveren aan de opstandelingen, om daarmee te voorkomen dat Khan Sheikhoun in handen zou komen van het Syrische leger. In de stad en het gebied daaromheen is vooral de jihadistische beweging HTS – deze organisatie is voortgekomen uit Al-Qaida – dominant.

Het Syrische leger heeft maandagavond de stad zo goed als afgegrendeld. De opstandelingen kunnen moeilijk nog versterkingen sturen, omdat de snelweg naar de stad is geblokkeerd.

Het Turkse leger heeft de luchtaanval op het konvooi scherp veroordeeld en zegt dat de beschietingen een schending zijn van ‘de bestaande afspraken’ met Rusland. Turkije en Rusland hadden afgesproken dat er een de-escalatiezone zou komen in Idlib. Turkije had onder meer observatieposten opgezet die daarop zouden toezien. Maar met het oplaaien van het geweld tussen het Syrische leger en de opstandelingen zijn de frontlinies aan het verschuiven, deze keer in het voordeel van Assad.

De Syrische regering zegt zich niets te zullen aantrekken van de Turkse aanwezigheid in Idlib, en de heroveringsplannen onverminderd voort te zetten. De verwachting is dan ook dat Syrische militairen de komende dagen verder Khan Sheikhoun zullen binnentrekken.

In de regio Idlib wonen naar schatting zo’n 3 miljoen burgers. Sinds de gevechten tussen het regeringsleger en de opstandelingen in april oplaaiden, zijn er ongeveer 450 mensen gevlucht.

Lees ook:
De strijd om de Syrische provincie Idlib is uitgelopen op een bloedige patstelling

Het Syrische leger en opstandelingen vechten al maanden in Idlib, maar de frontlinie verschuift nauwelijks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden