Syrische christenen steunen Assad uit angst

Syrische christenen houden religieuze afbeeldingen omhoog om te laten zien dat ze president Assad steunen. Beeld afp
Syrische christenen houden religieuze afbeeldingen omhoog om te laten zien dat ze president Assad steunen.Beeld afp

Steun ons of uw kerken zullen branden. Die boodschap kregen Syrische kerkleiders eerder dit jaar tijdens een bezoek aan hun president. De kerk en het regime hebben een verstandshuwelijk: Assad en de christenen zijn verenigd in hun afkeer van islamisten.

Veel van de 2,5 miljoen Syrische christenen verkiezen de dictator boven de onzekerheid die zijn vertrek brengt. Minder Bashar Assad betekent mogelijk meer politieke islam - een verandering waarvan christenen de wrange vruchten kunnen plukken.

Assad gebruikt de angst voor islamisten voor eigen gewin. In de eerste week van de Syrische opstanden riep hij de orthodoxe patriarch Ignatius en andere kerkleiders naar zijn paleis in Damascus. Daar kregen ze te horen dat steun voor de opstandelingen als een boemerang op hen terug zou slaan.

Bescherming
In de christelijke wijken is het sindsdien stil. Demonstraties vinden er nauwelijks plaats, al vormen de handvol pro-Assad-betogingen een uitzondering. Wel heeft de orthodoxe kerk de president opgeroepen om het geweld tegen anti-regeringsbetogers te stoppen.

Kerken genieten bescherming van de staat en christenen mogen hun geloof openlijk belijden. Ze bekleden bovendien belangrijke posities in het kabinet (de minister van defensie is christen), de inlichtingendienst en de centrale bank.

Tien procent opofferen
'President Assad is een erg ontwikkeld man', vertelt de rooms-katholieke aartsbisschop van Damascus Gregorios Elias Tabé aan Der Spiegel. Alle media zijn volgens hem leugenaars en alle demonstranten terroristen. 'We zijn een land van 23 miljoen mensen. Geen enkele wet kan iedereen tevreden stellen.'

'Dat geldt in ieder land - je zult altijd tien procent moeten opofferen.' Met dat probleem kan hij leven zo lang niet het christelijke deel eraan moet geloven, meent Der Spiegel. De Syrische kerken behoren tot de oudste ter wereld. Ook het verlangen om de gebouwen te bewaren zou de christenen naar Assad drijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden