Syrische asielzoekers eisen duidelijkheid

Verwoestingen in Syrië Beeld afp

Een groep van zo'n 15 Syrische asielzoekers voert vrijdag in Heerlen actie bij het asielzoekerscentrum (azc) aan de Imstenraderweg. Ze willen van minister Gerd Leers (Asiel) duidelijkheid over hun status. Dat meldden woordvoerders van de politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vrijdag.

Enkelen van hen zijn in hongerstaking gegaan. Volgens een woordvoerder van het COA zijn ze aangestoken door acties van Irakezen en Somaliërs. Sinds woensdag kamperen enkelen van hen in tenten buiten het asielzoekerscentrum in Heerlen. Donderdag was er volgens een woordvoerder van Leers een soortgelijke actie in Arnhem.

Een woordvoerder van Leers liet vrijdag weten dat de Syrische asielzoekers vooralsnog niet hoeven te vrezen voor het beëindigen van hun opvang of een gedwongen terugkeer. Een jaar lang gold een moratorium voor Syrische vluchtelingen, die in dat jaar niet terughoefden gezien de situatie daar. In dat jaar werden ook geen besluiten over asiel of terugsturen genomen.

Die termijn liep op 7 juli af en kan niet verlengd worden. Dat maakt de Syriërs ongerust. Maar de woordvoerder zei dat de minister naar verwachting half augustus de Tweede Kamer informeert over het beleid inzake Syrië. Tot die tijd gebeurt er niets. Pas daarna gaat de IND weer aan de slag met individuele aanvragen, aldus de woordvoerder.

Hij noemde een hongerstaking dan ook 'een zwaar middel', omdat voorlopig iedereen kan blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden