Syrisch-orthodoxe asielzoeker doodt zichzelf in cel

HENGELO - De zelfdoding van de 21-jarige Syrisch-orthodoxe Turk Paulus Kurt had misschien voorkomen kunnen worden, als de Hengelose vreemdelingenpolitie hem tijdig op de hoogte had gesteld van het feit dat zijn uitzetting zou worden uitgesteld. Dat zegt de advocaat van de man, mr. J. Hofstede uit Hengelo, in een reactie op het zelfdodingsdrama in een politiecel.

Kurt werd gistermiddag levenloos aangetroffen in een cel van het Hengelose politiebureau. Hij had zich verhangen met een laken. De rijksrecherche onderzoekt momenteel de precieze toedracht van de zelfdoding. Paulus Kurt werd zaterdag aangehouden bij een routinecontrole op de autosnelweg A 1. Hij was ondergedoken sinds november 1993.

Verblijfsvergunning

De Amsterdamse rechtbank besliste toen in kort geding dat Kurt de beroepsprocedure, die hij was begonnen wegens het afwijzen van een verzoek tot verblijfsvergunning, niet in Nederland zou mogen afwachten. Volgens zijn advocaat, mr. Hofstede, heeft justitie de beslissing tot uitzetting opgeschort, maar heeft de Hengelose vreemdelingenpolitie Kurt dit na zijn arrestatie niet meegedeeld. “Dit maakt de zaak extra triest”, aldus Hofstede.

Woordvoerder J. Holtslag van de politie Hengelo ontkent ten stelligste dat het bericht van het ministerie van justitie over de opschorting van Kurts uitzettingsprocedure al in het bezit was van de vreemdelingendienst. “Wij hebben die fax van het ministerie gisteren tussen drie en vier uur ontvangen en Kurt is tussen half een en twee uur overleden”, aldus Holtslag.

Paulus Kurt kwam in december 1992 naar Nederland, omdat er in Hengelo al een zus en een broer van hem woonden. Nederland telt circa 11 000 Syrisch-orthoxe vluchtelingen uit Syrië en Zuidoost-Turkije, van wie er 8 000 in Twente wonen. Het merendeel van hen heeft een verblijfsvergunning.

Ontvoerd

Kurt was uit zijn geboortedorp in Zuidoost-Turkije gevlucht, omdat hij het zowel van de Koerden als van Turkse Moslims zwaar te verduren zou hebben gehad. De jongen verklaarde tegenover zijn advocaat door Koerdische rebellen te zijn ontvoerd, nadat hij een oproep voor militaire dienst had ontvangen. “De Koerden wilden niet dat hij tegen hen zou vechten”, aldus mevrouw mr. Hofstede.

Veel trek om het Turkse leger te dienen had Paulus Kurt toch al niet, omdat christenen onder de dienstplichtigen zwaar zouden worden gediscrimineerd. Na zijn vlucht uit het Koerdische kamp zei Kurt ondergedoken te hebben gezeten in christelijke kerken in Diabakir en Istanbul. In december 1992 vluchtte hij uiteindelijk naar Nederland.

Volgens coördinator Dick Turk van het Vluchtelingenwerk Enschede is de wijze waarop justitie met Paulus Kurt is omgesprongen exemplarisch voor het tweeslachtige beleid.

“Zijn situatie wijkt niet wezenlijk af van die van andere Syrisch-orthodoxen die wel een verblijfsvergunning hebben”, aldus Dick Turk. “Maar de tijden zijn veranderd. Justitie en buitenlandse zaken erkennen de druk waaraan christenen bloot staan in Zuidoost-Turkije gewoon niet meer.”

Ondergedoken

De Syrisch-orthodoxe vereniging Baradeus schoot vorige week CDA-lijsttrekker Brinkman in Hengelo nog aan om de situatie onder de aandacht te brengen van de circa 40 geloofsgenoten die momenteel in Nederland zijn ondergedoken. Baradeus-secretaris Advidal was gisteren kort in zijn reactie om de zelfdoding van Paulus Kurt: “Hij stierf liever dan terug te moeten naar Turkije. Dat zegt genoeg.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden