Update

Syrisch leger rukt steeds verder op in Aleppo

null Beeld EPA
Beeld EPA

Het leger van de Syrische president Assad heeft in het oosten van Aleppo een groot deel van het gebied ingenomen dat eerder in handen was van de rebellen. De opstandelingen hebben volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten inmiddels 60 procent van hun voormalige territorium verloren in de stad.

Redactie

Het leger heroverde vrijdagnacht na hevige gevechten de wijk al-Bab in het noordoosten van de stad. De rebellen veroverden vier jaar geleden de oostelijke wijken van de metropool, maar verliezen de laatste weken in rap tempo terrein. Met de herovering van al-Bab heeft de regering ook een belangrijke weg tussen de internationale luchthaven van Aleppo en het oosten van de stad in handen gekregen.

Delen van Aleppo die nog in handen zijn van de opstandelingen, kwamen zaterdag weer onder vuur te liggen. Een getuige in het westen van de stad telde zeven rookpluimen boven het rebellengebied. Ook werden gevechtsvliegtuigen gehoord.

Volgens het Observatorium kwamen zeker drie mensen om het leven bij een luchtaanval. Lokale reddingswerkers spraken over ten minste zes doden. Een luchtaanval zou een groep ontheemde mensen hebben getroffen.

De speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, zei zaterdag in Rome te vermoeden dat de slag om Aleppo niet veel langer zal duren. De diplomaat hoopt naar eigen zeggen dat "een soort formule" kan worden gevonden om een "verschrikkelijk" gevecht te vermijden.

Het bolwerk van de rebellen die vechten tegen president Assad stort in. Nu kunnen de opstandelingen alleen nog maar hopen op buitenlandse hulp.

Offensief

Het Syrische leger zette medio november een aanval in op het oostelijke deel van de stad. Volgens de Verenigde Naties zijn de laatste dagen tienduizenden bewoners van Aleppo gevlucht voor het geweld.

Aleppo ligt in het noordwesten van Syrië. Het is de grootste stad van het land met een een bevolking van naar schatting 2,7 miljoen mensen. Rebellenbewegingen hielden voornamelijk het oosten van de stad in handen. Het regeringsleger heeft de afgelopen twee weken grote delen daarvan heroverd. Het offensief heeft het leven gekost aan ruim 300 burgers, onder wie 42 kinderen, meldt het Observatorium.

Terugtrekking

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov liet zaterdag weten dat hij met de VS in gesprek wil over een algehele terugtrekking van de opstandelingen uit Oost-Aleppo. Washington heeft nog niet gereageerd.

De VS en Rusland staan in het conflict aan verschillende kanten. Moskou voorziet het regime van president Bashar al-Assad van luchtsteun. Washington steunt ondertussen gematigde rebellengroepen die actief zijn in het land.

De opstandelingen in Aleppo zouden overigens niet van plan zijn zich over te geven. Een rebellenfunctionaris zei zaterdag na een rondgang langs de groeperingen in Aleppo dat zij weigeren de stad te verlaten. De commandanten verklaarden verder geen bezwaar te hebben tegen het opzetten van een veilige route voor burgers die willen vluchten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden