Syrisch geschut treft ook Libanon

Bijna dagelijks aanvallen

FERNANDE VAN TETS | BEIROET

"Ik houd niet van Syriërs," zegt Libanees Moestafa al-Fleeti (56) uit het Libanese grensdorp Arsaal. Zijn neef was een van de eerste Libanezen die omkwamen door Syrische beschietingen op Libanon. Hij bevond zich zeven kilometer van de Syrische grens toen hij werd gedood. "De Syriërs schenden constant het Libanese grondgebied", zegt Al-Fleeti verbitterd. terwijl hij omhoog kijkt naar de kale bergen waarachter Syrië ligt.

Hoewel de wereld gespannen het Syrisch-Turkse grensconflict volgt, worden grensdorpen aan de Libanese kant bijna dagelijks aangevallen door het Syrische leger. Maandag kwamen er opnieuw Syrische kogels terecht, dit keer op het noordelijke grensdorp Abboedijeh. Bij Syrische beschietingen zijn in het afgelopen jaar al tientallen Libanezen gedood. De meesten van hen kwamen om tijdens het oogstseizoen.

Gemeenteraadslid van Arsaal Hafez Houjairi is niet alleen kwaad vanwege de doden. "Doordat veel boeren niet meer hun land durven te bewerken, hangt het fruit nu te rotten aan de bomen." Een groot deel van de oogst is al mislukt.

De bewoners van Arsaal kijken met bewondering naar Turkije. Dat land reageerde op een Syrische mortieraanval op zijn grondgebied; sinds vorige week bestookt het Turkse leger Syrië bijna dagelijks met artillerievuur. Damascus bood na het schietincident zijn excuses aan en noemde de mortieraanval een vergissing.

De Turkse reactie staat haaks op die van de Libanese regering. Toen vorige maand Syrische gevechtsvliegtuigen vier raketten op Aarsal afvuurden, ontkende het Libanese leger dat het voorval had plaatsgevonden. Volgens een woordvoerder kwamen de raketten niet in Libanon terecht, maar op Syrisch grondgebied.

De 365-kilometer lange grens tussen Libanon en Syrië zal het decor worden van meer incidenten. Veel gedeelten van de grens zijn slecht afgebakend, waardoor niemand precies weet, zelfs de VN niet, tot welk land sommige gebieden behoren.

De inwoners van Arsaal hebben het vertrouwen in hun eigen regering verloren. "Ik zou willen dat het leger komt en iets doet aan de beschietingen, maar ik weet dat dat niet gaat gebeuren", zegt de 19-jarige Ahmed. "Als er iets gebeurt is het Libanese leger de laatste die arriveert."

Het Libanese leger is net als de politiek verdeeld tot op het bot. Tot voor kort was de helft van de officieren christen en de andere helft moslim. Sinds de afschaffing van de dienstplicht in 2007 is het aantal moslims onder het voetvolk gegroeid. Nu is 75 procent moslim, waarvan meer dan 55 procent soennitisch is. Deze groep is grotendeels anti-Assad. Het andere deel van de moslimofficieren is sjiiet en staat overwegend achter Assad. Mede vanwege die verdeeldheid is het lastig voor het leger om op te treden. De regering vreest dat het leger, net als tijdens de burgeroorlog (1975-1990), uiteenvalt langs sektarische lijnen als ze zou besluiten om de aanvallen uit Syrië te vergelden.

Er is ook kritiek vanuit de andere kant van de grens. Syrië beschuldigt Libanon ervan onderdak te bieden aan leden van het Vrije Syrische Leger en zegt dat het land hun voorziet van wapens. Maar anders dan Turkije durft Libanon geen militaire actie tegen Syrië te ondernemen om zijn grondgebied te beschermen.

Dat zal ook niet gebeuren, stelt expert in de krijgswetenschap Yezid Sayigh van de Carnegie Endowment for International Peace. "Libanon is militair zwak", stelt hij. "Bovendien is het land intern verdeeld: de regering steunt het Syrische leger, de oppositie de rebellen."

Voor Turkije liggen de zaken anders, meent Sayigh. Het land heeft een sterk leger en wil dat imago behouden, vooral met het oog op de strijd tegen Koerdische rebellen van de PKK. Om die reden ligt het volgens Sayigh voor de hand dat Turkije reageert op iedere provocatie.

Tientallen Libanezen gedood

Regering onderneemt geen actie

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden