Syrisch bewind beschuldigd van gifgasaanval in Douma

Slachtoffers van de gifgasaanval in Douma. De foto is een still uit een video van de hulporganisatie de Witte Helmen. Beeld AP
Slachtoffers van de gifgasaanval in Douma. De foto is een still uit een video van de hulporganisatie de Witte Helmen.Beeld AP

De internationale gemeenschap heeft geschokt en boos gereageerd op een vermoedelijke aanval met chemische wapens op de stad Douma in Syrië.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Europese Unie wijzen de Syrische leider Bashar al-Assad aan als dader. Assad, die wordt gesteund door Rusland, ontkent iedere verantwoordelijkheid voor het drama dat tientallen mensenlevens eiste.

Verschillende organisaties die zich inzetten voor humanitaire hulp en de mensenrechten, waaronder de burgerhulpverleningsorganisatie Witte Helmen, sloegen zaterdagavond alarm. Inwoners van de belegerde stad, onder wie veel kinderen, kwamen naar het zwaar onderbezette ziekenhuis met verschijnselen van vergiftiging. Douma ligt in het district Oost-Ghouta, net buiten de hoofdstad Damascus.

De slachtoffers schuimbekten en zagen blauw, wat duidt op zuurstofgebrek. Sommigen hadden vernauwde pupillen, wat kan wijzen op blootstelling aan zenuwgas. Volgens sommige berichten zou het om sarin gaan. Veel hulpverleners merkten een chloorlucht op, wat kan duiden op het gebruik van chloorgas.

Volgens de organisatie die de medische zorg regelt in Oost-Ghouta zijn er ten minste zeventig doden geregistreerd. Een andere organisaties hield het op 49 doden. Videobeelden en foto’s tonen tientallen slachtoffers. Ook zijn er ruimtes te zien waar vele doden liggen opgebaard.

Hoge prijs

De slachtoffers kwamen binnen nadat een helikopter een vatbom zou hebben gedropt. Het Syrische leger heeft vaker van dit brute middel gebruikgemaakt. Ook chemische middelen zijn eerder zo ingezet, zoals vorig jaar in Khan Sheikhoun in het noorden van Syrië.

Tekst loopt door onder de afbeelding

null Beeld AFP
Beeld AFP

Die aanval kostte tientallen mensen het leven, onder wie ook veel kinderen. President Trump reageerde toen met het afschieten van kruisraketten op een Syrische luchtmachtbasis. Ook nu lijkt een Amerikaanse reactie op komst.

Trump liet via Twitter weten dat de Syrische regering ‘een hoge prijs’ zou betalen voor deze ‘dwaze chemische aanval’. Rusland, president Poetin en Iran zijn volgens hem verantwoordelijk, omdat ze ‘het beest Assad’ steunen. Thomas Bossert, een veiligheidsadviseur van Trump, zei dat een reactie met kruisraketten niet is uitgesloten. “Ik zou niets van tafel halen”, aldus Bossert.

Volgens de Europese Unie is er bewijs voor ‘opnieuw een chemische aanval’ door de Syrische overheid. Een EU-verklaring roept op tot een onmiddellijk antwoord door de internationale gemeenschap.

Confrontatie

Maandag komt waarschijnlijk de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen, op initiatief van onder meer de VS en Nederland, dat dit jaar deel uitmaakt van die raad.

Rusland waarschuwde op zijn beurt voor een militaire actie door de VS op basis van ‘verzonnen en gefabriceerde smoezen’. Zo’n reactie zou volgens Moskou ernstige gevolgen kunnen hebben. Dmitri Trenin, een gerenommeerde Russische expert in buitenlandse zaken, zei op Twitter te vrezen voor een militaire confrontatie tussen Rusland en de VS.

Ondertussen maakten Syrische staatsmedia zondagavond bekend dat er een akkoord is met Jaish al-Islam, de rebellengroep die Douma in handen heeft. De rebellen, die zelf niet reageerden, zouden 48 uur krijgen om te vertrekken. Andere groepen in Oos-Ghouta hebben al akkoorden gesloten met Damascus. Jaish al-Islam had het overleg afgebroken en lijkt nu door deze aanval gedwongen om mee te werken. Oost-Ghouta was een van de laatste bolwerken van verzet tegen Assad in Syrië. In februari begon het regeringsleger een offensief in het gebied, met steun van de Russen en Iraanse milities.

Lees ook: Weg uit Oost-Ghouta, maar het leed is al geschied

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden