Syrisch bestand lijkt te houden

rustige oorlogsdag | Nu de wapens zwijgen, moeten de VS en Rusland het nog eens worden over een weg vooruit.

Een rustige dag met weinig oorlogshandelingen, dat leverde de wapenstilstand in Syrië in ieder geval op. De meeste partijen lijken zich te houden aan de afspraken die de Verenigde Staten en Rusland vrijdagavond laat maakten. Maar of het bestand standhoudt is onzeker, en wat daarna moet gebeuren zeer onduidelijk.

Ondanks het bestand werden gisteren beschietingen en bombardementen gemeld. De Syrische staatsmedia wezen naar rebellen die in Aleppo en in de buurt van Homs het bestand zouden schenden, het onafhankelijke Observatorium voor de Mensenrechten zag juist het regeringsleger actie ondernemen, onder meer in een buitenwijk van de hoofdstad Damascus. Doden zijn niet gemeld, wel enkele gewonden. De regering claimde dat zij een Israëlisch gevechtsvliegtuig had neergehaald, maar dat werd in Jeruzalem ontkend.

De situatie was in ieder geval rustig genoeg voor de VN, die in de loop van de dag een konvooi van vrachtwagens met voedsel en hulpgoederen vanuit Turkije lieten vertrekken. Hoe ver het konvooi Syrië zou binnengaan, was gisteren nog niet duidelijk.

Sinds zonsondergang op maandagavond zwijgen de wapens. Volgens de afspraken mag het Syrische regeringsleger alleen nog vechten tegen Islamitische Staat en Fatah al-Sham, voorheen bekend als Al-Nusra, een afsplitsing van Al-Qaida. Het regime van president Assad moet de andere rebellen en de burgerbevolking, die zij geregeld bestookte met vatbommen, nu met rust laten. Als dit een week lang goed gaat, zetten de VS en Rusland de strijd gezamenlijk voort.

De winst is dat de meeste groepen zich lijken te houden aan de wapenstilstand. Maar om het bestand tot een duurzaam succes te maken, zullen de VS en Rusland de komende tijd verder moeten onderhandelen over een gezamenlijke aanpak van de vijand, en wie dat precies is. Dat is al lastig genoeg, vanwege de verwarrende mix van strijdgroepen.

De VS en Rusland hebben de tekst waarover zij het eens werden niet openbaar gemaakt. De exacte afspraken zijn dus niet bekend en dat helpt ook niet om het vertrouwen bij de strijdende groepen te vergroten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden