Syriërs uit Eindhoven gearresteerd voor smokkelen vluchtelingen

Een hondengeleider van de Koninklijke Marechaussee controleert vrachtwagens op eventuele verstekelingen. Beeld anp
Een hondengeleider van de Koninklijke Marechaussee controleert vrachtwagens op eventuele verstekelingen.Beeld anp

Twee Syriërs zijn opgepakt op verdenking van het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen naar Europa, waaronder Nederland. Ze verbleven in Eindhoven, meldt het Openbaar Ministerie. De hoofdverdachte en zijn neef werden vorige week vrijdag door de marechaussee gearresteerd.

Een jaar geleden begon het onderzoek naar de 35-jarige hoofdverdachte uit Eindhoven. Hij heeft vermoedelijk met anderen uit winstbejag op grote schaal Syriërs die tijdelijk in Italië verbleven, naar Nederland en andere West-Europese landen gesmokkeld. Vluchtelingen betaalden duizenden euro's.

De hoofdverdachte onderhield tijdens het onderzoek duizenden telefooncontacten over mensensmokkel met internationaal verspreide medeverdachten. Hij organiseerde transporten en regelde auto's en chauffeurs voor het vervoer van vluchtelingen. De man stond in nauw contact met medeverdachten die op hun beurt de chauffeurs ronselden.

Smokkelorganisaties
Tijdens het onderzoek bleek dat vluchtelingen ook in Griekenland, Oostenrijk en Hongarije werden opgehaald, aldus het OM. ,,De mensensmokkelaars beschikten in Milaan, Athene, Wenen en Budapest over vaste locaties waar vluchtelingen verbleven. De vluchtelingen betaalden vooraf een deel van de reissom contant. Bij aankomst betaalden zij het restant aan de chauffeur.''

Verschillende leden van de smokkelorganisatie reisden naar het buitenland om het geld op te halen dat de vluchtelingen vooraf hadden betaald. De aangehouden 26-jarige neef van de hoofdverdachte deed volgens justitie allerlei werkzaamheden, waaronder het ronselen van vluchtelingen in Hongarije en Oostenrijk. De hoofdverdachte verbleef bij zijn neef in Eindhoven.

Prijzen
De smokkelpraktijken begonnen in Turkije. Daar werden vluchtelingen geronseld voor de overtocht per boot naar Griekenland of Italië, zegt het OM. ,,Voorafgaand aan de inscheping betaalden vluchtelingen 7000 euro. Voor een smokkelreis met een personenauto of bestelbusje vanuit Italië betaalden zij per persoon 700 euro.''

Justitie denkt dat er dagelijks vanuit Milaan en Wenen personenauto's en busjes vertrokken naar Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden. In de afgelopen maanden verplaatsten de smokkelaars hun activiteiten naar Boedapest. Vanwege het grote aanbod verdubbelden zij hun prijzen. 1500 euro voor een smokkelreis naar Nederland werd heel normaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden