'Syriërs in buurt met veel joden? Niet verstandig'

Ronnie Eisenmann Beeld anp
Ronnie EisenmannBeeld anp

Moeten Syrische vluchtelingen opgevangen worden uitgerekend in de buurt waar de meeste joden van heel Nederland wonen? Nee, vindt VVD-politicus Ronnie Eisenmann. Hij kreeg meteen bezorgde telefoontjes van joodse buurtbewoners toen bekend werd dat de gemeente Amstelveen overweegt een leegstaand kantoorgebouw in te richten als noodopvang.

Hanne Obbink

Eisenmann is advocaat, voorzitter van het documentatiecentrum voor Israël Cidi en oud-voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam. Maar hij doet zijn oproep om af te zien van noodopvang op deze plek als lid van de bestuurscommissie van het Amsterdamse stadsdeel Zuid. "Die commissie moet de oren en ogen van het stadsbestuur in de buurt zijn. Ik kan mijn oren niet sluiten voor de geluiden om me heen. Die duiden op onrust."

Het kantoor dat de gemeente in gedachten heeft, staat vlakbij de grens van Amstelveen-Noord en Amsterdam-Zuid, precies de wijken waar 60 tot 70 procent van de joden in Nederland woont. "Dat is geen goed idee", zegt Eisenmann. "Syriërs zijn opgegroeid met de gedachte dat joden boeven zijn."

Jodenhaat
Het gaat er de bezorgde buurtbewoners niet om dat de vluchtelingen moslim zijn. In een land als Marokko kunnen joden vooraanstaande posities in de maatschappij innemen, legt Eisenmann uit. Maar in Syrië is dat anders. Daar wonen nauwelijks nog joden - degenen die er woonden zijn onder het bewind van president Assad en zijn vader grotendeels verdreven.

"Syriërs zijn geïndoctrineerd met jodenhaat", zegt Eisenmann. "Dat geldt misschien niet voor élke Syrische vluchteling. Maar ze worden niet gescreend, dus we weten het niet. En buurtbewoners willen niet bang hoeven te zijn dat ze uitgescholden worden als ze een keppeltje dragen, als ze op weg zijn naar de joodse scholen, de joodse bakker en de slager in de buurt."

De gemeente heeft nog niet besloten. Vanavond houdt zij een informatieavond. Eritreeërs op deze plek, prima, vindt Eisenmann. En ook Syriërs verdienen barmhartigheid. "Maar niet hier."

Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg vreest ook voor 'incidenten' die ook slecht uitpakken voor de reputatie van de vluchtelingen zelf.

Het CJO benadrukt dat het een warm voorstander is van de opvang van vluchtelingen, maar vindt de gekozen locatie aan de Laan van Kronenburg niet verstandig. Die ligt in een buurt met een duidelijk herkenbare Joodse gemeenschap, met meerdere synagogen, Joodse scholen, koosjere restaurants, koosjere winkels en een Joodse begraafplaats.

Het CJO wijst erop dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) uitgaat van een verhoogde kans op terreuraanslagen op Joodse instellingen en dat die daarom al langere tijd onder strenge bewaking staan van onder meer de Koninklijke Marechaussee. "Het merendeel van deze dreiging is afkomstig van individuen en organisaties uit landen waar de huidige asielzoekers vandaan komen", aldus het CJO.

De Joodse organisaties willen bijdragen aan de integratie van vluchtelingen door het gesprek aan te gaan met asielzoekers over 'de tolerante en pluriforme samenleving waarin zij nu terecht zijn gekomen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden