'Syriëgangerskiezen zelf voor de strijd'

Verdachte mega-proces ontkent ronselen

De van ronselen verdachte Azzedine C., alias Abou Moussa (33), heeft voor de ouders van jongens die afgereisd zijn naar Syrië wel een advies. Willen ze begrijpen waarom hun zoon voor de gewapende strijd aan de zijde van de Islamitische Staat heeft gekozen, dan moeten ze toch echt bij zichzelf te rade gaan. "Uit alles blijkt dat ze vrijwillig zijn vertrokken. De ouders willen het echte verhaal niet horen."

De belangrijkste verdachte in het mega-proces met de naam Context heeft na drie dagen van ondervraging in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp alle aanklachten ontkend. Nee, hij heeft zich niet schuldig gemaakt aan opruien, hij maakt geen deel uit van een criminele organisatie met als oogmerk terroristische daden, laat staan dat hij een van de leiders was. En de verdenking dat hij zes jongens uit de Haagse Schilderswijk heeft geronseld voor de jihad is volgens hem gebaseerd op 'gissingen' en verhalen die over hem in de wijk de ronde deden. Van de zes jongens zijn er uiteindelijk vijf naar Syrië afgereisd. Een van hen staat nu nog terecht in het proces, hoewel hij vermoedelijk al is overleden.

De zesde is thuis gebleven en gold aanvankelijk als een van de getuigen met belastende verklaringen. Volgens Azzedine C. was dat verhaal ingegeven doordat de jongen zelf ook verdacht werd van het ronselen van een jong meisje. "Hij vertelde de politie wat ze graag wilden horen." De aanklacht tegen de jongen is uiteindelijk in een sepot uitgemond en tijdens zijn verhoor bij de rechter liet zijn geheugen hem in de steek.

Dat het tot een proces is gekomen tegen tien verdachten is in hoge mate te danken aan ouders in de Schilderswijk die de stellige overtuiging hadden dat Azzedine C. - die zich in de media ontpopte als de woordvoerder van de Syrië-gangers - de man was die hun zonen overhaalde zich te melden voor de gewapende jihad. Met beelden, trainingskampen, opruiende teksten, gezangen en films zouden de zes zijn overgehaald.

C., die veel van de families kent, zegt de jongeren niet te hebben bewerkt. Hij is er steeds van uitgegaan dat de strijd in Syrië een defensieve jihad is en geen agressieve. In het eerste geval is er volgens hem geen leider die oproept, maar rust op 'de moslims een individuele plicht de broeders en zusters te helpen'. Alle acties, die het Openbaar Ministerie als opruiend bestempelt, moeten in de visie van C. in die context geplaatst worden. Met het beeld dat hij een activist is die de grenzen opzoekt, heeft hij geen probleem. Wellicht heeft hij zelfs wel grenzen overtreden, maar een terrorist vindt hij zichzelf zeker niet.

Maandag, na opnieuw een halve dag van verhoor, zal zijn advocaat de rechter vragen de voorlopige hechtenis, die al bijna veertien maanden duurt, op te heffen. Mede-verdachte Rudolph H. wacht inmiddels zijn vonnis in vrijheid af.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden