'Syriëgangers, dat zijn pas echte helden'

'Ronselaar' Abou Moussa trekt van leer tegen ouders djihadgangers die aangifte tegen hem deden

Hij geeft geen interview en neemt niet deel aan debatten, maar Abou Moussa - beschuldigd van het ronselen van Syriëgangers - slaat terug met een weerwoord op de Nederlandstalige ultra-orthodoxe islamitische website DeWareReligie.nl.

Ouders van jongeren die naar Syrië trokken voor de gewapende strijd deden aangifte tegen Abou Moussa wegens ronselen voor de djihad. De Marokkaan uit de Haagse Schilderswijk - die in werkelijkheid de voornaam Azeddine heeft - vraagt zich in het artikel af of de ouders het niet helemaal mis hebben. "Er zijn ruim honderd mensen vertrokken uit Nederland, minder dan 3 procent heeft aangifte gedaan. Zal het dan niet zijn, o beste ouders, dat jullie zoon ook vrijwillig is vertrokken, net als die andere 97 procent?"

Daarmee bepleit hij zijn onschuld. Hij schrijft dat ronselen volgens de Van Dale 'met list of geweld aanwerven' betekent. Hij vraagt zich af wat voor bewijs er tegen hem is.

Ondertussen verheerlijkt hij de jongeren die zijn gaan strijden tegen Assad. "In het afgelopen driekwart jaar zijn (...) moslims vertrokken om ten strijde te trekken tegen het regime van Assad. De een in vluchtelingenkampen, de andere met het opzetten van infrastructuur en weer een ander om de wapens op te pakken. Ik denk dat iedereen die helder nadenkt alleen maar lof kan uiten voor deze jongens."

Vervolgens maakt Abou Moussa, bekend als Nederlandse woordvoerder van de radicaal-islamitische Behind Bars-beweging, een vergelijking tussen de Syriëgangers en Nederlandse helden. "Anne Frank wordt tot de dag van vandaag geëerd, de boom in haar achtertuin mag niet worden aangetast en menig school en musea zijn naar haar vernoemd. Dit allemaal omdat zij een boek heeft geschreven over een achterhuis. Hardop denk ik dan bij mij zelf; wat als zij een verzetsheldin was, wat als zij de treinen had opgeblazen van de bezetter, of de soldaten die haar kwamen verkrachten zou vergiftigen, wat dan?"

"En dan heb je de bekende tunnel en haven die vernoemd zijn naar Jan Pieterszoon Coen. Hij heeft Oost-Indië geplunderd, maar ook een hoop moslims vermoord. En dit zijn dus de mensen die een standbeeld of een monument verdienen. Een volk dat enig schaamte kent en enig grote figuren in de geschiedenis heeft, zou personen als deze niet eens terug laten keren in de geschiedenisboeken!"

Zijn conclusie is duidelijk: "Maar wat hebben zij gedaan? De ene heeft een dagboek geschreven en is ondergedoken terwijl de ander volkeren heeft afgeslacht. Onze jongens zijn vertrokken om de bezetters van islamitische landen te verdrijven, om de mensen te bevrijden van de onderdrukking van de tirannen, op weg naar de vrijheid die God ons heeft gegeven in de koran en soenna. Dát zijn de vrijheden die wij koesteren en liefkozen."

Over de ouders van djihadstrijders schrijft hij bovendien: "De ouders verkeren op dit moment in een emotionele achtbaan. Het spijt denk ik iedereen om een moeder zo verdrietig te zien. Hun verklaringen en beweringen zijn dan ook vol van emotie. Het feit dat zij iedereen om zich heen de schuld geven is één ding. Maar een klein beetje eigen verantwoordelijkheid en zelfreflectie zou hen beter staan. Treft hen dan geen blaam? Treft hun kinderen die gegaan zijn ook geen blaam? Waar zijn zij de controle verloren? Wanneer hadden zij geen grip meer? Is hun zoon niet volwassen genoeg om zelf te bepalen wat hij doet? Zo maar wat vragen die heel erg gevoelig zijn, maar die aantonen dat de ouders wellicht meer schuld dragen dan de 'ronselaars'."

Abou Moussa stelt dat de families 'heilig geloven dat de politie, AIVD of welke organisatie hen zal helpen met hun zoon of broer'. Maar hij gelooft daar niets van: "Als hun kinderen terug komen en het OM hen wil vervolgen, omdat men beweert dat zij bij Al Noesra (een met Al-Kaida sympathiserende djihadistische strijdgroep, red.) hebben gestreden, zie ik graag hoe de politie en AIVD deze gezinnen zal bijstaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden