Syrië zonder Assad is geen illusie

Syrische kinderen uit Deir Ezzor, een stad in het oosten van het land, brengen eten naar hun familie. Beeld anp
Syrische kinderen uit Deir Ezzor, een stad in het oosten van het land, brengen eten naar hun familie.Beeld anp

De situatie in Syrië lijkt uitzichtloos, maar voorman Hadi Al Bahra van de oppositiebeweging ziet wel degelijk perspectief.

Deze maand heb ik met gepaste nederigheid het voorzitterschap aanvaard van de Syrische Oppositie Coalitie (SOC), de enige rechtmatige vertegenwoordiging van het Syrische volk. Mijn verkiezing komt op een moment van ongekende complexiteit en uitdagingen in het Syrische conflict. Een conflict dat dankzij het repressieve Assad-regime het leven heeft gekost aan al meer dan 150.000 mensen. Bijna tien miljoen Syriërs zijn gedwongen huis en haard te verlaten.

Het is inmiddels drie jaar en vier maanden geleden dat de opstand tegen het Assad-regime begon. Het conflict heeft zich inmiddels over de grenzen verplaatst, en dreigt het Midden-Oosten verder te destabiliseren. Vooral de extremistische facties en buitenlandse strijders, inclusief Hezbollah, Al-Noesra (met een Al-Kaida-link) en de Islamitische Staat van Irak en de Levant (Isis) zijn de oorzaak van deze destabilisatie.

Oppositieleider Hadi Al Bahra. Beeld Osan Koze
Oppositieleider Hadi Al Bahra.Beeld Osan Koze

Gefragmenteerd
Sommige commentatoren stellen dat de Syrische oppositie gefragmenteerd blijft, en ongecoördineerd optreedt. Ik zal er alles aan doen om eenheid binnen de oppositie te bevorderen, bruggen te bouwen en alle inspanningen te doen die nodig zijn voor de democratische transitie.

In de volgende zes maanden, tijdens welke ik mijn mandaat vervul, zullen we mogelijk een keerpunt bereiken dat zou kunnen resulteren in het vertrek van het moordzuchtige Assad-regime, evenals het terugdringen van de extremisten van Isis en Al-Noesra. Dit lijkt wellicht ambitieus, maar is zeker niet naïef.

We geloven nog steeds in een politieke oplossing voor het conflict. Maar voldoende militaire slagkracht zal helpen het conflict te bekorten, levens te redden en zo te voorkomen dat het conflict verder 'regionaliseert'.

We verwelkomen dan ook het initiatief van de Verenigde Staten om de SOC te ondersteunen als de erkende Syrische oppositie met een pakket van 500 miljoen dollar aan militaire training en materieel. Die steun zal een robuuste respons mogelijk maken tegen extremistische groepen.

Diplomatieke erkenning
In aanvulling op militaire en humanitaire steun is diplomatieke erkenning een belangrijke voorwaarde voor ons om de democratische transitie te verwezenlijken. Daarom zijn we zeer dankbaar dat Frankrijk en de VS tot deze diplomatieke erkenning van de SOC zijn overgegaan. We hopen dat dit binnenkort door de Europese Unie als geheel en andere staten zal worden overgenomen.

Het ontwikkelen van een democratische transitie in Syrië is door de SOC gebaseerd op beginselen die een multiculturele, inclusieve en democratische samenleving zullen waarborgen. Ik wil deze beginselen graag met u delen.

- De toekomst van Syrië wordt bepaald door democratische verkiezingen.

- Basjar al-Assad vormt het hart van het conflict. Zijn 'verhonger of geef je over'-tactiek is ziekmakend. En zijn stilzwijgende steun aan de extremistische groeperingen verscheurt Syrië nog verder.

- Democratie, goed bestuur en naleving van internationale mensenrechtenstandaarden, inclusief gelijkheid, non-discriminatie en respect voor de rol van de vrouw alsmede de inclusiviteit van alle minderheden, zijn kernwaarden van de SOC-visie voor een toekomstig Syrië.

- De SOC verwerpt alle vormen van extremisme. Geïmporteerd terrorisme en buitenlandse strijders verlengen het lijden van de burgerbevolking en verlengen de levensduur van het Assad-regime.

- Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid moeten worden vervolgd door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

- Humanitaire hulp is onze grootste prioriteit, ter ondersteuning van de miljoenen Syriërs die alles verloren hebben en ontheemd of op de vlucht zijn als gevolg van de wandaden van het Assad-regime.

Deze beginselen vormen de basis voor een toekomstig Syrië. Dat is waar we vandaag staan. We zijn een weg ingeslagen die weinigen hebben begaan in de geschiedenis. Desalniettemin, op basis van onze beginselen, zijn we vol vertrouwen dat, met steun van de internationale gemeenschap, een keerpunt kan worden bereikt dat een einde maakt aan meer dan drie jaar van dood en verderf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden