Syrië zit volledig op slot: geen internet, geen telefoon

Bewoners lopen door een straat die door het regeringsleger is gebombardeerd. Beeld ap
Bewoners lopen door een straat die door het regeringsleger is gebombardeerd.Beeld ap

Syrië zit volledig op slot. Terwijl er hevig wordt gevochten in de buitenwijken van Damascus en rond het vliegveld, is het land afgesloten van het internet en is er praktisch geen telefoon. De Syrische minister van Informatie zegt dat 'de terroristen' hiervoor verantwoordelijk zijn, maar het is waarschijnlijker dat het regime de boel heeft neergehaald om de communicatie tussen de rebellenmilities te bemoeilijken. Het kan er ook op duiden dat het regime een grootscheepse militaire actie voorbereid.

Sacha Kester

Internet en telefonie is vaker op slot gegaan in gebieden waar rebellen de overhand kregen, maar dit is voor het eerst dat de communicatie in het gehele land plat ligt. Mensen zijn voor informatie over het conflict volledig afhankelijk van het internet en Ammar Abdulhamid van de Foundation for Defense of Democracies zegt tegen de Washington Post dat mensen bang zullen zijn als ze niet meer weten wat er speelt. 'Er zal paniek uitbreken.'

De rebellen hebben de laatste weken veel terrein veroverd, zeker in het noorden van Syrië, en rond de tweede stad van het land, Aleppo. De hoofdstad Damascus is echter nog steeds in handen van het regime, ook al zijn er al maanden opstanden in de buitenwijken. Deze week zijn de gevechten hier wel heviger dan ooit. Er werden raketten afgevuurd vanuit het centrum van de stad en er wordt gevochten rond het vliegveld. Alle vluchten van en naar Damascus zijn vandaag afgelast.

Offensief
Het Vrije Syrische Leger heeft bevestigd dat ze een groot offensief om de hoofdstad heeft gelanceerd en regeringstroepen lijken zich massaal op te maken voor de verdediging. Het is onmogelijk om het verloop van de strijd te voorspellen. Het is niet waarschijnlijk dat Damascus snel zal vallen - en daarmee het regime van president Bashar al-Assad - maar de opmars kan onverwachts snel gaan als regeringsmilitairen over gaan lopen.

Ondertussen zijn er in Washington signalen dat de Obama-regering de oppositie zal erkennen als de legitieme vertegenwoordigers van het Syrische volk.

Het regime waarschuwt al sinds het begin van de opstand dat rebellen van Syrië een islamitische staat willen maken. De opstandelingen zelf ontkennen dat fel, en zeggen een dictator omver te willen werpen en een democratie te willen installeren. Ze zijn onderling echter ernstig verdeeld en sinds het voorjaar hebben zich ook jihadistische groeperingen bij de Syrische opstandelingen (veelal arme soennieten van het platteland) gevoegd. Hun invloed lijkt steeds sterker te worden. In gebieden die zijn 'bevrijd', gaan vrouwen vaak zwaar gesluierd en ook in de gevechtstactieken (zelfmoordaanslagen en autobommen) is de hand van militanten te zien die ervaring hebben opgedaan in Irak en Afghanistan.

Op deze video (waarschuwing: zeer schokkende beelden!) is te zien wat de gevechten voor de bevolking betekenen. De regering bombardeert woonwijken waar zich rebellen ophouden, waardoor gebouwen volledig instorten en iedereen die er woont om het leven kan komen of zwaar gewond kan raken. De film is gemaakt door iemand die op de brommer naar een wijk rijdt die net is gebombardeerd, waar tientallen mannen, vrouwen en kleine kinderen in het puin liggen.

Rebellen juichen bij een regeringstoestel dat ze hebben neergehaald. Beeld AFP
Rebellen juichen bij een regeringstoestel dat ze hebben neergehaald.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden