Syrië wil overleg met Israël hervatten

TEL AVIV - De Syrische president Basjaar Assad wil met Israël praten over 'de nog onopgeloste vraagstukken'. Die boodschap is door het Amerikaanse congreslid Tom Lantos gisteren aan de Israëlische premier Sjaron overgebracht.

Lantos maakte dat bekend in een gesprek met de Israëlische tv. Het is voor het eerst sinds het mislukken van het vredesoverleg tussen Israël en Syrië, drie jaar geleden, dat Syrië contact zoekt. Dat is des te opmerkelijker omdat Assad de laatste tijd fel heeft uitgehaald richting Israël. Onlangs nog verklaarde hij dat de Arabische wereld nooit of te nimmer de legitimiteit van Israël zal erkennen.

Assad staat echter onder zware druk van Washington, dat hem ervan heeft beschuldigd steun te hebben verleend aan het regime van Saddam en onderdak te hebben geboden aan Iraakse leiders. Assad zou inmiddels van koers zijn veranderd en enkele kopstukken hebben teruggestuurd. In Israël is vooralsnog voorzichtig gereageerd op de boodschap van Assad, die wellicht vooral voor Amerikaanse oren is bestemd.

Het Palestijnse parlement zal waarschijnlijk vandaag al zijn fiat geven aan de nieuwe regeerploeg van premier Aboe Mazen. Vervolgens zal president Bush later deze week zijn vredesplan voor Israël en de Palestijnen presenteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden