Syrië: VN en VS willen snel onderzoek naar gifgasaanval

Een Syriache man rouwt om het verlies van een naaste na de vermeende gifgasaanvalBeeld ap

De Verenigde Naties vragen de regering van Syrië om VN-inspecteurs toe te laten tot de plekken waar woensdag chemische wapens zouden zijn ingezet. VN-leider Ban Ki-moon zei een onmiddellijk en positief antwoord op het verzoek te verwachten. De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn inlichtingendiensten opdracht gegeven de aanval te onderzoeken.

Ban herhaalde dat de vermeende gifgasaanval 'zonder vertraging' moet worden onderzocht. De aanvallen bij Damascus hebben volgens tegenstanders van het regime meer dan duizend levens geëist.

Ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, bepleitte donderdag dat de VN-inspecteurs die sinds zondag al in Syrië zijn om mogelijk gebruik van chemische wapens na te gaan, de aanvallen zo snel mogelijk kunnen onderzoeken. Zij noemde de berichten over het gebruik van chemische wapens 'buitengewoon ernstig'.

Ban heeft de VN-Hoge vertegenwoordiger voor ontwapening, Angela Kane, gevraagd naar Damascus te gaan om het mogelijk te maken dat de inspecteurs de zaak kunnen onderzoeken.

Obama niet zeker
Volgens een woordvoerder van het Witte Huis valt er op dit moment niet met zekerheid vast te stellen dat het daadwerkelijk om een gifgasaanval gaat, maar waarschuwt Syrië andermaal: het zou de 'grove en schandelijke escalatie' van het conflict zijn als Assad naar chemische wapens zou hebben gegrepen.

De Amerikaanse regering heeft de inlichtingendiensten opdracht gegeven de juistheid van de berichten over aanvallen met chemische wapens in de buurt van Damascus te onderzoeken. Zolang er geen duidelijkheid is, wil het Witte Huis geen definitieve conclusies trekken.

Wel sluit het Witte Huis uit dat de Syrische rebellen achter de aanval zouden zitten. De rebellen zijn namelijk niet in staat tot chemische oorlogsvoering, aldus Washington.

De Republikeinse senator John McCain toont minder terughoudendheid. Hij is ervan overtuigd dat het Syrische regime gifgas heeft gebruikt en vindt daarom dat de Verenigde Staten militair moeten ingrijpen. De Amerikanen zijn in staat met raketten de 40 tot 50 in de burgeroorlog gebruikte gevechtsvliegtuigen van de Syrische strijdkrachten ter verwoesten, zei de senator, die het bij de presidentsverkiezingen van 2008 aflegde tegen Barack Obama.

VN-team
Een team van de VN is reeds in Syrië om eerdere berichten over het gebruik van chemische wapens te onderzoeken. Om de aanval van deze week te onderzoeken is echter een officieel verzoek van de Verenigde Naties nodig, en instemming van de Syrische regering. Een oproep tot een dergelijk onderzoek werd woensdag in de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd door Rusland en China, twee bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad.

Vandaag meldde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken echter dat de Syrische autoriteiten bereid zouden zijn mee te werken aan een onderzoek. Het regime van Assad heeft volgens de Russen medewerking en toegang tot de te onderzoeken plaatsen toegezegd.

De Syrische regering houdt vol niet achter de aanvallen te zitten. 'Het zou politieke zelfmoord zijn om juist nu chemische wapens in te zetten tegen rebellen, het is volstrekt niet in het belang van de regering', zei een anonieme Syrische veiligheidsfunctionaris in Damascus tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden