Syrië stuurt 'chemische' informatie naar OPCW

Informatie uit Syrië arriveert in Den Haag. Beeld ap
Informatie uit Syrië arriveert in Den Haag.Beeld ap

Syrië maakt werk van het opgeven van zijn chemische wapens. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft vrijdag laten weten dat Syrië is begonnen met het sturen van informatie over het arsenaal. De OPCW meldde erg veel te hebben ontvangen en dat moet nog vertaald. Het bestuur van de OPCW zou zondag spreken over de vernietiging van de chemische wapens, maar dat is vrijdag voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Een nieuwe vergaderdatum wordt volgens de OPCW snel bekend. Waarschijnlijk stemt de OPCW volgende week over de uitvoering van het Amerikaans-Russische plan. Rusland en de Verenigde Staten hebben in een onderlinge overeenkomst gesteld dat Syrië, een oude bondgenoot van het Kremlin, halverwege 2014 van zijn chemische wapens af zou moeten zijn. Syrië zou zo'n 1000 ton chemisch materiaal voor wapens in voorraad hebben.

Syrië kreeg tot zaterdag de tijd om een lijst te overhandigen met al zijn chemische wapens. De website van de OPCW sprak vrijdag echter over 'een begin van het openbaar maken'. De OPCW rekent erop de komende dagen meer informatie te krijgen. 'We hebben een deel ontvangen en verwachten meer", zei een woordvoerder. De OPCW moet de vernietiging van de chemische wapens leiden.

Assad schikt na dreigementen
De regering van president Bashar al-Assad van Syrië schikt zich naar de plannen. Westerse mogendheden, vooral de VS, hebben met luchtaanvallen gedreigd, omdat Assad achter een gifgasaanval zou zitten die op 21 augustus rond Damasacus honderden doden veroorzaakte. Moskou en Damascus zeggen dat rebellen luchtaanvallen wilden uitlokken met het verspreiden van gif.

In de VN-Veiligheidsraad wordt onderhandeld over een resolutie die als stok achter de deur dient. Het zou een opmerkelijk eensgezind document kunnen worden, na 2 jaar diepe onenigheid over Syrië. Het Kremlin wil echter niet dat er in de resolutie met geweld wordt gedreigd en westerse mogendheden willen dat juist wel. Een westerse diplomaat waarschuwde vrijdag dat de Veiligheidsraad onmiddellijk tot actie moet overgaan als Assad informatie achterhoudt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden