Syrië splijt Rusland en VS opnieuw

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. Beeld AP
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry.Beeld AP

De VS en Rusland ruziën in New York over het mislukken van het staakt-het-vuren in Syrië. Bij de Algemene Vergadering van de VN gelooft bijna niemand dat de twee grootmachten elkaar snel weer vinden. En als dat niet gebeurt, staan de VN machteloos.

De spanning is te snijden in de zaal van de Veiligheidsraad als John Kerry het woord neemt, op de Internationale Dag van de Vrede. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken is wat later de vergadering binnengekomen, waar zijn Russische collega Sergej Lavrov net een verklaring heeft afgelegd.

"Ik heb het gevoel dat we in een parallel universum leven", zegt Kerry. Volgens Lavrov is Rusland van goede wil en zijn het de oppositiepartijen in Syrië die het akkoord opbliezen. Over de aanvallen op hulpverleners in Syrië heeft hij gezegd dat er onderzoek nodig is naar de feiten.

'Eigen feiten'
"Iedereen heeft recht op een eigen opinie, niet op zijn eigen feiten", sneert Kerry. Hij citeert ooggetuigen die gevechtsvliegtuigen zagen die maandag een hulpkonvooi bij Aleppo aanvielen. De Syrische regering en haar bondgenoot Rusland zijn volgens Kerry de enige partijen die in dat deel van het land vliegen.

Kerry geeft toe dat de door de Amerikanen geleide coalitie zaterdag een stelling van het Syrische leger heeft beschoten, in het oosten van Syrië. "Dat was vreselijk, we hebben het meteen toegegeven. Maar het is iets anders dan een aanval op vrachtwagens met grote VN-logo's." Hij eist dat de Russen hiervoor ook hun verantwoordelijkheid erkennen. En hij wil direct een vliegverbod instellen boven Syrië, al is het de vraag wie dat moet handhaven.

Al met al lijkt het akkoord tussen de VS en Rusland, dat vorige week maandag inging, op sterven na dood. Ook in de internationale steungroep voor Syrië (ISSG), waar Nederland deel van uitmaakt, is geen vooruitgang geboekt. De groep kwam dinsdag bijeen in de marge van de VN-top, voor morgen staat een nieuwe bijeenkomst gepland.

Staakt-het-vuren redden
Minister Koenders van buitenlandse zaken, die bij de ISSG-vergadering was, ontwijkt de vraag of hij optimistisch is over een mogelijk herstel van het akkoord. "We moeten er alles aan doen om het staakt-het-vuren te redden." Hij vindt dat de Syrische president Assad 'gecorrigeerd' moet worden door de Russen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon legt in harde woorden de verantwoordelijkheid bij Assad. "Niemand heeft meer doden veroorzaakt dan de regering van Syrië", aldus Ban in de Algemene Vergadering. Degenen die het hulpkonvooi aanvielen noemt hij 'lafaards'.

Het conflict in Syrië heeft in de afgelopen vijf jaar al meer dan 300.000 slachtoffers geëist.

De VN houden vast aan het voorstel van de speciale gezant Staffan de Mistura: de partijen in Syrië moeten ophouden met vechten, echt gaan onderhandelen en dan tijdelijk de macht delen tot er vrije verkiezingen gehouden kunnen worden. "Ja, ik weet dat dit een droom lijkt", verzucht De Mistura. "Maar dat is het plan."

'hulpverleners en rebellen dood door luchtaanval'
Bij een luchtaanval op jihadisten ten zuidwesten van de Syrische stad Aleppo zijn in de nacht van dinsdag op woensdag vier medische hulpverleners en zeker negen rebellen gedood. De aanvallen werden uitgevoerd door Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gisteren.

De omgekomen hulpverleners, van wie de nationaliteit onbekend is, werkten voor de Unie van Medische Zorg- en Hulporganisaties (UOSSM). Dat is een in 2012 opgericht samenwerkingsverband van hulpverleners uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Turkije en de VS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden