Syrië-overleg levert weinig op

Vlnr: Sergej Lavrov (de Russische minister van buitenlandse zaken), Staffan de Mistura (de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië) en John Kerry (de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken). Beeld afp
Vlnr: Sergej Lavrov (de Russische minister van buitenlandse zaken), Staffan de Mistura (de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië) en John Kerry (de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken).Beeld afp

Voor het eerst sinds het begin van de Syrische burgeroorlog zijn vrijdag alle belanghebbenden in het conflict bijeen gekomen. In Wenen spraken topdiplomaten uit zeventien landen met elkaar in de hoop een oplossing te vinden voor het bloedigste conflict ter wereld. Maar dat de top weinig heeft opgeleverd, werd al meteen duidelijk toen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry na afloop het woord nam: "We zijn het erover eens dat we het met elkaar oneens mogen zijn".

Ghassan Dahhan en redactie buitenland

De deelnemers aan de conferentie zijn het over Syrië even oneens met elkaar als de Syriërs zelf. De VS en de Arabische Golfstaten eisen dat de Syrische president Assad vertrekt, het liefst binnen zes maanden. Er moeten daarnaast eerlijke verkiezingen worden gehouden.

Rusland en Iran zeggen daarentegen dat het aan de Syriërs zelf is om te bepalen wie er mee mag doen aan de verkiezingen. Daarnaast zeggen ze dat verkiezingen weinig zin hebben zolang de burgeroorlog blijft voortwoekeren.

Staakt-het-vuren
De partijen waren het er wel over eens dat er een staakt-het-vuren moet komen. Maar voor de Syriërs klinkt dit vooral als een lege boodschap: vrijwel alle deelnemers van de conferentie bombarderen in Syrië of voorzien minstens een van de strijdende partijen van wapens en geld. Bovendien zijn veel van de strijdende partijen amper in te tomen: Al-Qaida en andersoortige jihadisten zullen zich niets aantrekken van wat er op een internationale top besloten wordt.

Misschien wel het belangrijkste besluit van de ministers en diplomaten was dat ze over twee weken weer bijeen zullen komen. Maar de internationale samenwerking die nodig is voor verandering, lijkt nog lang niet in zicht. Integendeel: de conferentie was nog niet afgelopen of het Witte Huis maakte bekend dat het commando's naar Syrië zal sturen, waarschijnlijk zonder toestemming van de Syrische regering.

Grondtroepen
De Amerikaanse president Obama verzette zich lang tegen het sturen van grondtroepen naar Syrië. Hij zegt nu dat de commando's vooral adviserende en logistieke taken krijgen. Zij zullen officieel Koerdische strijders en 'gematigde Syrische rebellen' - bij welke groepering de laatsten behoren werd niet vermeld - helpen in de strijd tegen IS.

Het is de vraag of de vernietiging van IS ook daadwerkelijk het doel is dat Obama voor ogen staat. Afgelopen week zijn er drie dagen voorbijgegaan waarin de Amerikanen geen enkele luchtaanval hebben uitgevoerd op IS-doelen in Syrië. Bovendien kregen de opstandelingen in Syrië vooral wapens van de VS aangeleverd die van weinig nut zijn tegen IS, zoals antitankraketten - IS beschikt namelijk amper over tanks, in tegenstelling tot het Syrische leger. In de laatste drie weken gingen dan ook in recordtempo Syrische tanks in vlammen op.

Aleppo

De toekomst van Syrië hangt voor een groot deel samen met het verloop van de strijd in Aleppo. De stad, die vóór de oorlog een bloeiend zakencentrum was en meer dan twee miljoen inwoners telde, ligt grotendeels in puin.

Het regeringsleger heeft ongeveer de helft van de stad onder controle, de andere helft is het domein van de rebellen. De partijen zijn verwikkeld in een nietsontziende stadsoorlog.

Voor de inwoners van Aleppo is het leven een hel. De bewoners van de regeringswijken vrezen de overname door jihadisten. Extremistische groeperingen als Al-Qaida, Ahrar al-Sham en Tsjetsjeense milities liggen overal op de loer. De burgers die leven in de wijken van de islamisten of het Vrije Syrische Leger worden vrijwel dagelijks bestookt door de Syrische luchtmacht.

Vaak komen er bommen neer op dichtbevolkte gebieden, met veelal tientallen doden tot gevolg. Meer dan 120.000 burgers uit Aleppo en omstreken weken in deze maand uit naar het buitenland. Ondertussen maken de strijdende partijen zich op voor de beslissende slag. Als Assad Aleppo in bezit krijgt, ontneemt hij de rebellen de kans op hun eigen hoofdstad, zoals IS die heeft in Raqqa.

De strijd om Aleppo vergt veel mankracht: duizenden militairen en rebellen vechten aan de frontlinie, terwijl hun kameraden elders in het land handen te kort komen. De winnaar van deze strijd heeft als eerste de handen vrij om zijn collega's te helpen en zijn vijanden te vernietigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden