'Syrië-overleg heeft nog weinig opgeleverd'

VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi: 'We gaan door.' Beeld epa
VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi: 'We gaan door.'Beeld epa

Het overleg tussen de Syrische regering en de oppositie in Zwitserland heeft op de eerste dag weinig opgeleverd. 'We hebben weinig voor elkaar gekregen, maar we gaan door', zei VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi zaterdag.

Delegaties van de strijdende partijen zitten rond de tafel in het VN-hoofdkwartier in Genève. Een belangrijk punt is de situatie in de stad Homs, die door regeringstroepen wordt belegerd. Als zondag een akkoord kan worden bereikt over hulp aan de stad, kan daar volgens Brahimi een dag later al een humanitair konvooi arriveren.

De VN-gezant liet verder weten zondag met de delegaties te willen praten over het mogelijke uitwisselen van gevangenen.

Overleg geschorst
Zaterdagochtend werd het eerste overleg tussen de twee partijen na een half uur weer geschorst. Zoals aangekondigd had alleen VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi het woord gevoerd.

De oppositie wil een staakt-het-vuren in Homs zodat humanitaire hulp de noodlijdende bevolking kan bereiken. Als een bestandsakkoord voor Homs blijkt te werken, kan het later naar de hele provincie Homa worden uitgebreid, zo hoopt een oppositiepoliticus.

De Syrische minister Walid al-Muallim van Buitenlandse Zaken zei tijdens een bezoek aan Moskou dat het mogelijk is dat er ook wordt gesproken over een wapenstilstand van enkele dagen voor de stad Aleppo.

Zondag spreken de partijen over een interim-regering voor Syrië, liet een oppositielid zaterdag aan de zijlijn van de onderhandelingen weten.

Assad-regime blijft overgangsregering weigeren
Kort voor het overleg met de oppositite maakte het Assad-bewind nog eens duidelijk dat het niets ziet in een overgangsregering. 'Syrië is een staat met bestuursorganen', aldus minister van Informatie Omran Zoabi tegen journalisten. 'Een overgangsregering heb je nodig als een staat uit elkaar valt of geen staatsinstellingen heeft.'

undefined

De Syrische president Bashar al-Assad. Beeld AFP
De Syrische president Bashar al-Assad.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden