Syrië: geen handel, geen toerisme, geen industrie en een braindrain

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Nog iedere maand meldt het Syrische statistiekbureau - oorlog of geen oorlog - hoe hoog de inflatie in het land is. Zo weet de buitenwereld dat prijzen in Syrië met ruim 300 procent zijn gestegen sinds de oorlog in maart 2011 uitbrak.

Veel meer dan dat inflatiecijfer komt er van officiële zijde niet. Toch kwam het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren met een rapportje over de Syrische economie. Uit nood veelal gebaseerd op bronnen uit de tweede hand, verontschuldigen de opstellers zich. Ze schetsen een stand van zaken, omdat het ooit vrede wordt en de wederopbouw dan gericht ter hand kan worden genomen.

Het land staat er dramatisch voor. Syrië verdiende tot 2010 goed aan zijn olie-export. Afnemers zaten in Europa. Sinds de EU-sancties tegen het Assad-regime eind 2011 van kracht werden, is die handel ingestort. In 2010 bracht toerisme nog 4 miljard dollar in het laatje, na olie de belangrijkste bron van inkomsten; nu durft geen toerist nog een voet over de Syrische grens te zetten.

Boeren ploeteren voort, maar 30, 40 tot 50 procent van de koeien, kippen, schapen en geiten is verkocht of geslacht. Olijfboeren produceren niet langer een miljoen liter olijfolie, maar nog 400.000 liter. De graanoogst ligt 20 procent lager dan vijf jaar terug, alleen de productie van citrusvruchten bleef op peil.

En probeer maar eens wat te fabriceren in zwaar getroffen steden als Aleppo, Homs en Damascus. Juist daar concentreerde de industrie zich en het IMF hoorde dat vooral kleine ondernemers uit Aleppo met machines en kapitaal de grens zijn overgetrokken om hun bedrijf in Turkije weer op te bouwen.

Al met al verdiende Syrië in 2015 57 procent minder dan in 2010, waren er in 2014 3,5 miljoen Syriërs werkloos - dat is 60 procent van de beroepsbevolking tegen 9 procent voor de oorlog - en leeft 83 procent in armoede. In 2007 was dat 12,5 procent.

Komt er vrede, schrijft het IMF, dan duurt het minstens twintig jaar voor Syrië terug is op vooroorlogs niveau. Daar is tussen de 100 en 200 miljard dollar aan steun voor nodig. En gekwalificeerde mensen; 20 procent van de Syrische bevolking is gestorven of gevlucht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden